Dieta za odpravljanje nadležnih prebavnih motenj

Vse več oseb se sooča s sindromom razdražljivega črevesja. Na to v veliki meri zagotovo vpliva način življenja, v katerega pogosto vnašamo veliko neprimerne hrane oziroma živil. Obenem pa je za to najverjetneje odgovorna tudi večja mera stresa, ki se ga navadno niti ne zavedamo prav dobro. 

A ne glede na to, zakaj se preveč pogosto soočate s tovrstnim sindromom, je najpomembneje iskanje ustrezne rešitve. Fodmap je v tem hipu ena od najučinkovitejših rešitev. Gre za posebno vrsto diete za odpravljanje nadležnih prebavnih motenj. 

Bistvene lastnosti fondmap diete 

Fodmap dieta temelji na izogibanju hitro fermentirajočih oligosaharidov, disaharidov, monosaharidov in poliolom. To so tiste skupine ogljikovih hidratov in sladkornih alkoholov, ki se težko prebavijo in zato neredko povzročajo vnetje v prebavnem traktu. 

Fodmap odsvetuje oziroma priporoča zmanjšanje vnosa nekaterih živil. Odsvetuje prehranjevanje z nekaterimi vrstami sadja, na primer z jabolki, marelicami, ribezom, mangom, slivami, lubenico oziroma soka, ki vsebuje katerega koli od teh sadežev. Prav tako odsvetuje uporabo konzerviranega sadja. Izogibati se je treba tudi nekaterim vrstam zelenjave, na primer artičokam, fižolu, česnu, leči, gobam, grahu, čebuli. V primeru razdražljivega črevesja se izogibajte tudi mlečnim proizvodom, kot so mleko, mlečni izdelki, jogurti, siri različnih vrst, sladoled.

 Iz prehrane črtajte tudi pšenico, rž ter produkte iz njih. Na razdražljivo črevesje slabo vplivajo tudi med ter živila z visoko fruktoznim koruznim sirupom. Ne nazadnje v času razdražljivega črevesja ni priporočljivo posegati po izdelkih s sladili na ol. Pri tem mislimo na večino vrst bombonov in žvečilnih gumijev. 

Preberite si še naslednji članek: Za božič lahko podarite konopljin šampon

Eterično olje lavande s svojimi antibakterijskimi lastnostmi pomirja in uravnotežuje lasišče. Nežen, cvetlični vonj konopljinega šampona prijetno sprošča in pomaga zmanjšati stres. Glina učinkovito odstranjuje nečistoče, hkrati pa izboljšuje cirkulacijo lasišča, medtem ko jabolčni kis lasem povrne sijaj, prožnost in mehkobo.

Dovoljena živila v času fodmap diete 

Fodmap dieta priporoča nekatere vrste zelenjave, zlasti pa ohrovt, fižolove kalčke, kumare, paradižnik, bučke, ingver, drobnjak, krompir, repo. Pri sadju lahko v času diete posegate po pomarančah, grozdju, dinjah, bananah, borovnicah, grenivkah, kiviju, limoni in jagodah. 

Preberite naslednji članek: Komu so namenjene kompresijske nogavice

Posebne kompresijske nogavice so nogavice za zdravljenje in preprečevanje moških ali žensk krčnih žil s kompresijo. Predpisani so za posledice venskih bolezni, pogoste obremenitve nog.

Prav tako vam fondmap dieta dovoljuje nekatere mlečne izdelke, na primer feta sir, sir brie, mandljevo in riževo mleko. Lahko posežete po govejem mesu, svinjini, perutnini, ribah ter jajcih. Dovoljena vam je tudi nekatera pijača, na primer čaj in kava ali pa sadni sok, ki ni iz koncentrata. Še najbolj od vsega pa se priporoča voda. Fodmap dieta dovoljuje tudi nekatere vrste oreščkov in semen, na primer mandlje, arašide, orehe, bučna semena. 

Preberite si še članek o tem, kako se na naraven način znebite trebuha.

Ni skrivnost, da se trenutno večja pozornost posveča kakovosti in varnosti različnih prehrambenih izdelkov in prehranskih dopolnil. Kakšni so stranski učinki luglove raztopine ob prekomernih odmerkih?

Similar Posts: