Preverimo domeno pred nakupom

Nakup domene je lahko zelo zabaven in kreativen proces. Res pa je, da moramo pri izbiri primernega imena tudi uporabiti malo previdnosti. Temu je predvsem tako, saj je lahko samo ime nekdo že prej uporabil. Iskalnik na spletni strani ponudnika gostovanja lahko preveri domeno. Tako pa bomo tudi vedeli, če je izbrano ime na voljo za nakup. Obenem pa bomo s preverjanjem ugotovili, katere končnice in izpeljanke domene so na voljo za registracijo. Velikokrat pa je potrebno najti nadomestno ime, saj je to, ki ga želimo uporabiti, že zasedeno.

V obstoju je že več kot milijarda spletnih strani

Internet je izredno hitro se razvijajoča platforma. Tako vedno več podjetij in posameznikov izkorišča njegovo moč za oglaševanje svojih produktov, storitev, projektov ipd. To pa pomeni, da je vedno več spletnih strani, ki so prodajne, informativne, storitvene in izobraževalne narave. S tem pa je vedno manj domen na voljo.

Vedno večja konkurenca in obstoj spletnih strani nam zniža možnost, da bomo lahko registrirali točno tako domeno, kot jo želimo. To je tudi razlog, da moramo preveriti domeno in njeno razpoložljivost. 

Poizvedba lastništva domene

Ob nakup domene je možno, da jo je imel v lasti že nekdo prej. Tako je lahko omenjen posameznik ali podjetje v primeru kršitev izgubilo zaupanje spletnih brskalnikov. To pa pomeni, da bo naša spletna stran imela težave z vidnostjo in SEO optimizacijo. Tako je lahko veliko bolj težje opazna potencialnim strankam, kar nam lahko močno zniža potencialen prihod svežega kapitala.

Na spletni strani www.domovanje.com nam lahko vgrajen iskalnih preveri domeno, če je na voljo za nakup. Na različnih spletnih strani pa je možno tudi preveriti prejšnje lastnike.

Pri izbiri imena moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil

Dandanes je registracija domene veliko lažja, kot je bila nekoč. Na voljo imamo skoraj nešteto različnih končnic oziroma domen vrhovne ravni. Poleg tega pa je možno tudi uporabiti šumnike v samem imenu za našo spletno stran.

Tehnične omejitve imena domen pa obstajajo, zaradi lažje preglednosti in urejenosti spleta. Omejitve pa so tako:

  • Ime domene se ne sme začeti ali končati z vezaji
  • Možna je uporaba vezajev, šumnikov in številk, drugi znaki pa niso dovoljeni
  • Vsaka domena mora imeti edinstveno ime
  • Največja dolžina imena je 63 znakov 

Pri izbiri imena moramo biti pazljivi, da ne zakupimo domene, ki je preveč podobna že ustanovljenim podjetjem, organizacijam in blagovnim znamkam. S tem se izognemo potencialnim težavam v prihodnosti.

To pa lahko storimo tako, če izbrano domeno preverimo preko spletnega brskalnika. Tako bomo hitro ugotovili, če obstaja spletna stran, ki ima enako ali zelo podobno ime.

Preberite si še članek o servisu mobilnih telefonov.

Similar Posts: