Kakšni so stranski učinki luglove raztopine ob prekomernih odmerkih?

Trgovine in supermarketi so bogati z raznimi živili, prehrano in prehranskimi dodatki in skoraj vsa imajo ob prekomernem odmerjanju lahko stranske učinke. Zato se svetuje, da se upošteva priporočena doza s strani proizvajalca ali prodajalca. 

Ni skrivnost, da se trenutno večja pozornost posveča kakovosti in varnosti različnih prehrambenih izdelkov in prehranskih dopolnil. Posegamo običajno po tistih, za katere menimo, da bodo dobrodejno učinkovali na naše telo.  V tem trenutku je priljubljena lugolova raztopina, ki se je pokazala za koristno za človeško telo. Kar pa ne pomeni, da jo lahko uporabljate nenadzorovano oziroma v prevelikih odmerkih. 

Kako torej lahko preveliki odmerki lugolove raztopine vplivajo na vaše telo in splošno počutje? 

Naj najprej pojasnimo, da z normalno vsebnostjo joda (lugolova raztopina je narejena iz kalijevega jodida, joda in destilirane vode) v okolju jodidi zavirajo sintezo ščitničnih hormonov, zmanjša se občutljivost ščitnice na hipofizni TSH in blokira njegovo izločanje hipofize. V povečanju disimilacijskih procesov se vpliv jodovih pripravkov kaže na metabolizmu, pri aterosklerozi pa povzročijo nekoliko znižanje koncentracije holesterola in beta-lipoproteinov v krvi. Hkrati upočasnijo strjevanje krvi in povečajo lipoproteinazno in fibrinolitično aktivnost krvnega seruma. Znanih je še nekaj pozitivnih učinkov na človeško telo, pa vendar nas zanimajo predvsem stranski učinki ob prekomernem uživanju lugolove raztopine.

lugolova raztopina je koristna za človeško telo
Lugolova raztopina se je pokazala za koristno za človeško telo.

Pomembno je tudi upoštevati, da so nekateri posamezniki in posameznice občutljivi na jodove pripravke, saj človeško telo različno reagira na določene sestavine in tako bo morda nekdo že ob normalnem odmerku čutil razne stranske učinke. To pomeni, da bo na intenzivnost simptomov vplivale posamezne značilnosti organizma.

Simptomi zastrupitve z jodovimi pripravki

V medicinski terminologiji se zastrupitev z jodom imenuje jodizem. Stanje ali stopnja zastrupitve je odvisna od trajanja, količine odmerkov in tudi načina prodiranja joda v človeško telo. Pri akutni zastrupitvi se lahko pojavijo opekline grla, ustne votline in sluznice prebavnega sistema. 

Zastrupitev z jodom spremljajo lahko naslednji simptomi: 

 • glavobol in vrtoglavica,
 • slabost z bruhanjem,
 • subfebrilna temperatura,
 • bolečine v trebušni votlini,
 • hripavost in vneto grlo, 
 • močan vonj in rjava barva v ustih,
 • izguba koncentracije in halucinacije, 
 • suh ali moker kašelj, 
 • solzenje, 
 • hudo srbenje kože,
 • zamašen nos.

V resnejših oblikah lahko pride do izbuljenih oči, povečanja ščitnice, krčev in toksičnega hepatitisa. 

Zdravljenje zastrupitve z jodovimi pripravki

Nekateri stranski učinki se štejejo za nenevarne in minejo sami od sebe, medtem, ko se pri resnejših oblikah zastrupitve mora zdraviti, saj brez ustreznega zdravljenja človeku grozijo napadi astme, možen je anafilaktični šok. 

Kakšne dobrobiti za zdravje prinaša lugolova raztopina

V kolikor pride do zastrupitve z jodovimi pripravki, si lahko pomagate tako, da izzovete bruhanje, nujno je izpiranje želodca in simptomatsko zdravljenje. V vsakem primeru, v kolikor se pojavijo simptomi, se morate nemudoma posvetovati z zdravnikom.

Similar Posts: