Pege

Pege so prirojena sprememba pigmentacije, na soncu pa postanejo vidnejše. Sončne pege se rade pojavljajo na mestih, ki so bila premočno izpostavljena sončnim žarkom ali opečena. Največ se jih z leti nabere na ramenih, rokah in obrazu. Manj vidne bodo, če uporabimo kisline (limonin sok ali druge rastlinske izvlečke) ali pa obiščemo dermatologa, ki jih bo poskušal odstraniti z laserjem.

V kozmetičnem salonu jih lahko naredijo manj opazne s sadnimi kislinami (na primer iz kivija ali ananasa). Najprej uporabljajo izdelke s petodstotno koncentracijo, pozneje pa z 10-odstotno. Po obdelavi s kislino pomirijo kožo z nevtralnimi geli ali emulzijami, ki kožo navlažijo. Med kuro in še nekaj časa po njej uporabljamo za zaščito pred soncem kreme s faktorjem 40.

Sami lahko skrijemo pege z dobro osnovno kremo. Paziti moramo zlasti na izbiro barve: topli toni dajejo koži sončni sijaj, bež s sivim odtenkom pa jo naredijo na videz utrujeno.

Temne sence pod očmi

Temne sence pod očmi so tanke modrikaste žilice, ki presevajo skozi tanko kožo pod očmi. Večina ljudi jih podeduje, z leti pa postajajo vidnejše. Odpraviti jih ni mogoče, le skrijemo jih lahko z ličili. Uporabimo lahko korektor v obliki svinčnika, ki vsebuje svetleče delce. Ti razpršijo svetlobo po licih, koža je videti mehka in napeta. Lahko ga nanesemo tudi na druge dele obraza, na primer na sredo čela, pod obrvi, na konec brade ali na zunanje dele ličnic. Pod očmi ga nanašamo od zunaj proti nosnemu korenu z nežnim trepljanjem kože. Če je v korektorju še poživljajoči izvleček ginsenga, smo naredili veliko dobrega za svojo kožo. Uporabljamo lahko tudi kreme, ki spodbujajo mikrocirkulacijo in krepijo žile (s koncentrati kofeina).

IMG_2665
IMG_2665 (Photo credit: Lori Thantos)

Solzni mešički

Solzne mešičke lahko podedujemo, lahko pa so znamenje oslabelosti ali bolezni, pri kateri je moten pretok limfne tekočine. Na primer pri obolelih ledvicah, oslabelosti srca, limfnih edemih. Če se nepričakovano pojavijo, vprašajmo za nasvet zdravnika, majhne solzne mešičke pa lahko odpravimo sami (na primer z oblogami iz svežih kumar). Lahko jih tudi zmanjšamo, če spimo na hrbtu, z anatomsko oblikovano blazino pod glavo, ki podpira vrat in preprečuje, da bi med spanjem mečkali kožo na obrazu. Pomaga tudi vsakodnevno mazanje s kremami za odpravljanje oteklin in limfna drenaža. Solznih mešičkov ne smemo nikoli pokrivati z ličilom, saj jih to naredi še bolj vidne. Manj pa bodo opazni, če si oči močno naličimo. Namesto črne maskare uporabimo temno modro ali vijolično, oči obrobimo s svinčnikom. Če poudarimo samo zunanje kotičke oči, črto s svinčnikom pa potegnemo poševno navzgor, bomo oči na videz povečali in zmanjšali opaznost solznih mešičkov.

Enhanced by Zemanta

Similar Posts: