Vrste luči pri vozilih

Tudi pri vozilih imajo svetila izjemno pomembno vlogo. Omogočajo namreč varno vožnjo po temi pa tudi v bolj zahtevnih vremenskih pogojih. Prav tako nas na primer lučke na armaturni plošči lahko pridno opominjajo na to, da imamo morebitne težave z avtom.

Na in v vozilu je torej kar nekaj luči. V zunanjem delu se na primer nahajajo zavorne luči za avto. Te se morajo praviloma prižgati, ko pritisnemo na zavoro. Z zavornimi lučmi ostalim udeležencem v prometu sporočamo, da bomo zmanjšali hitrost, s tem pa jim seveda omogočimo, da to dovolj pravočasno storijo tudi sami.

Luči za avto morajo biti kakovostne

Ne glede na to, ali gre za zavorne luči za avto oziroma za zadnje luči za avto, pa je bistvenega pomena, da so prav vsa svetila, ki so vključena v prevozno sredstvo, čim bolj kakovostna. Le takšna vas nikoli ne bodo pustila na cedilu.

Zavorne luči za avto gorijo, ko pritisnemo na zavoro
Zavorne luči za avto se morajo prižgati, ko pritisnemo na zavoro. Z zavornimi lučmi ostalim udeležencem v prometu sporočamo, da bomo zmanjšali hitrost, s tem pa jim seveda omogočimo, da to dovolj pravočasno storijo tudi sami.

Vozila praviloma vključujejo prednje luči oziroma žaromete, smernike, pozicijske luči, meglenke in odsevnike. Seveda je vključena še druga avto oprema, ki je z lučmi oziroma svetili v vozilu neposredno povezana. Če luči na avtu ne delujejo, vas na to lahko opozorijo tudi policisti. Tudi zato, predvsem pa zaradi varnosti v prometu je treba svetila v in na vozilu redno temeljito pregledovati.

Nedelovanje zavornih luči na avtu

Kaj pa se lahko denimo pripeti, če avtomobilske zavorne luči ne delujejo? Seveda se ob tem lahko izjemno poveča verjetnost nesreče. Prav tako je zelo verjetno, da vas bo slej ko prej ustavila tudi policija.

Moje zavorne luči za avto ne delujejo. Kaj pa zdaj?

Na možno nedelovanje zadnje luči pri avtu nas lahko opozori tudi posebna opozorilna lučka, ki se nahaja na armaturni plošči. Kljub temu je treba vseeno redno in temeljito pregledovati delovanje zavornih luči. To najlaže storite tako, da pritisnete na zavoro in preverite, ali so se sploh prižgale vse zavorne luči avta.

Tretja sredinska zavorna luč

Strokovnjaki ves čas opozarjajo, da pri pregledovanju zadnjih luči nikakor ne bi smeli pozabiti na tretjo sredinsko zavorno luč.

Najpametneje je, da delovanje luči preveri mehanik. Ob večjih pregledih žarnic je dobro, da se preveri še podnožje in ožičenje. Tudi slednje je namreč lahko krivo za nedelovanje zadnjih luči na vozilu.

Similar Posts: