Izberimo pravilni navoj žarnic za naše domače svetilke

Razvoj tehnologije osvetljevanja doma je prineslo povprečnemu uporabniku mnogo izboljšav. Najbolj opazna je uporaba LED svetil, ki delujejo popolnoma drugače, kot navadne svetilke. Vsa skrivnost se skriva v polprevodnikih, ki zažarijo, ko čez njih steče električni tok. Pri tem je poraba električne energije izredno majhna, samo svetilno telo pa se zelo malo segreje. Tako so postale LED žarnice E27 zelo popularne za uporabo v raznovrstnih svetilih za domačo uporabo. Pri tem pa je dobro vedeti, kaj točno pomeni oznaka E in številka, ki jo spremlja.

LED žarnice z E27 ali drugim navojem porabijo do 90% manj električne energije. Samo 10% energije se sprosti skozi toploto žarnic v okolje. To pomeni, da so veliko hladnejše na dotik in veliko težje povzročijo poškodbe na pohištvu in drugih bližnjih predmetih.

Edisonov navoj se označuje z oznako (E)

Thomas Edison je bil ameriški izumitelj, ki je uveljavil veliko standardov pri uporabi različnih svetil. Najbolj poznan je Edison Screw (ES) oziroma Edisonov navoj, ki ga je patentiral leta 1881. Ta določa velikost navoja žarnic za različne svetilke, ki je v veljavi še danes. To je tudi razlog, da LED žarnice E27 so identične njihovim klasičnim izvedbam, kar se tiče navoja. Tako je možno klasična svetila nadgraditi z omenjenimi žarnicami, če izberemo pravilni navoj.

Navoj E27 je izredno pogost, saj ga uporabljajo namizne, samostoječe, delovne in druge svetilke. To pa pomeni, da lahko kadarkoli kupimo LED in zamenjamo originalno žarnico, če se je stara iztrošila. Načeloma je res, da lahko za omenjene svetilke uporabimo tudi navoju E26, saj je med obema navojema izredno majhna razlika v dimenzijah.

LED žarnice E27 so na voljo v različnih oblikah

Moderne LED žarnice E27 obstajajo v različnih oblikah. Večinoma jih lahko najdemo v obliki standardnih žarnic, obstajajo pa tudi v obliki hruške, sveče, palice, krogle ipd. Sam navoj pa je vedno enake oblike, saj mora slediti dimenzijam Edisonovega standarda, ki je v obstoju že zelo dolgo časa. Različne retro oblike in barve filtrov omenjenih žarnic je tudi možno zaslediti, saj so namenjene, da jih uporabimo tudi v starejših svetilih v našem domu. To je pametno storiti iz različnih razlogov, kot so nižja poraba električne energije, daljša življenjska doba LED žarnic, manjša možnost nastanka požara ipd.

LED svetila so veliko bolj varna in učinkovita pri delovanju

Vsako svetlobno telo v naši hiši se segreje do določene temperature. To je pri klasičnih žarnicah hitro opazno, saj če jih pustimo delovati dalj časa, postanejo izredno neprijetne na dotik. Če se jih dotaknemo z roko, se lahko hitro opečemo. Možno pa je tudi, da poškodujejo pohištvo in druge predmete, če se nahajajo preblizu določenih površin. LED žarnic z E27 ali drugim navojem, pa porabijo do 90% manj električne energije. Samo 10% energije se sprosti skozi toploto žarnic v okolje. To pomeni, da so veliko hladnejše na dotik in veliko težje povzročijo poškodbe na pohištvu in drugih bližnjih predmetih.

Similar Posts: