Domače kosilo nekoliko drugače

Nekatere jedi se pogosto pojavljajo na jedilniku, druge bolj poredko. Če se priprave kosila lotevamo doma, imamo najbrž v mislih nekatere točne specialitete, ki jih dobro naredimo, le redko pa se lotimo kakšnega posebnega eksperimentiranja. Posledično se pri kosilih omejimo le na določeno zbirko jedi, ki so sicer odlične in sestavljajo zdravo ter okusno kosilo, omejijo pa nabor okusov, ki jih imamo v vsakdanji prehrani.

Na voljo imamo res pestro zbirko živil, iz katerih lahko pripravimo zanimive in okusne jedi. Veliko priložnosti za nove domislice ponujajo že živila, ki so lokalno pridelana ali pa jih naberemo kar sami. Težko bi našli izgovore – treba se bo lotiti dela in pripraviti kosilo nekoliko drugače. Katere opcije so najbolj privlačne?

Gobe

Gobe seveda niso popolna neznanka, saj jih mnogi dokaj redno vključujejo v kosilo. Posebej priljubljen recept za gobovo juho imajo po navadi naše babice, na voljo pa so še mnoge druge možnosti. Gobova juha je tradicionalna poslastica v času gobarske sezone, poleg tega pa redno uživamo še gobe na pici, medtem ko se na druge načine redkeje pripravljajo. Če imamo dostop do svežih gob, se nam odpre cela vrsta možnosti, da z gobami popestrimo kosilo.

Pravzaprav lahko kar cel obrok oblikujemo okoli gob. Gobova juha je odličen uvod, nato pa lahko iz gob sestavimo rižoto, zelo priljubljene so tudi gobove omake, ki jih lahko uporabimo za testenine ali pa z njimi obogatimo zrezek. Res je sicer, da iz gob ne moremo narediti kakšnih sladic, lahko pa nekatere vrste gob enostavno grizljamo kar surove ali pa jih le popečemo na žaru, tako pridejo prav kot priloga ali samostojna malica.

Tako gobova juha kot druge omenjene jedi se lahko pripravijo iz različnih vrst gob. Lahko uporabljamo le eno vrsto, lahko pa kar več vrst za isto jed. Pravzaprav mnogi trdijo, da je mešana gobova juha najboljša, enako tudi za rižote. Le na picah se običajno nahaja le ena vrsta gob, večinoma šampinjoni ali jurčki.

Eksotične sestavine

Medtem ko so nam gobe precej domače, ponujajo veliko možnosti za popestritev jedilnika nekatere eksotične sestavine, ki so nam prav tako dostopne, le da moramo iti namesto v gozd do najbližje trgovine. Tam najdemo bogato ponudbo nekaterih zelo privlačnih sestavin, ki nam omogočajo pripravo različnih zanimivih jedi. Domače kosilo lahko oblikujemo na podlagi kakšnih eksotičnih jedi, posebej priljubljena je recimo azijska kuhinja, ki na tem področju ponuja ogromno izbire, nič manj pa se ne omenjajo mehiške jedi. Takšno kosilo zahteva nekaj znanja in izkušenj, če ga želimo res pripraviti perfektno, a so ravno zato tudi rezultati odlični.

V vsakem primeru pa pride prav nekaj domišljije in drznosti v kuhinji. Ni treba vsak dan eksperimentirati in preizkušati novih okusov, dobrodošlo pa je, da se vsaj občasno lotimo kakšne nove jedi.

Similar Posts: