Ohranimo zdrav odnos s svojim partnerjem

Vsem je znano, da je ohranjanje partnerskih odnosov lahko na trenutke dokaj težko. Pri tem potrebujemo veliko ljubezni, razumevanja ter komunikacije. Veliko nerazrešenih težav in zamer lahko hitro prerastejo v spore, ki resno ogrozijo naše razmerje. Dostikrat lahko težavo rešimo sami, vendar se tudi zgodi, da bomo potrebovali partnersko terapijo. V slednjem primeru nam bo psihoterapevt pomagal razviti orodje in vaje, katere bomo lahko uporabili, da pozdravimo zaplete v našem odnosu.

Kaj zaobsega pomoč parom?

Pomoč parom je partnerska terapija, ki poteka pod vodstvom licenciranega specialista za družinsko terapijo. Glavna naloga terapije je, da se poskuša pomagati romantičnim razmerjem, ki trpijo zaradi različnih težav. Psihoterapevt se enakomerno posveti obema udeležencema, ki sodelujeta v partnerski terapiji, ter jima pomaga pri razumevanju drug drugega.

Partnerska terapija

Potek pomoči parom lahko poteka na veliko načinov. Odvisno je od zapletov, ki jih želimo razrešiti, kot tudi od pripravljenost sodelovanja vseh udeležencev. Vedno pa se osredotočamo:

  • Specifični težavi, ki povzroča razgradnjo razmerja
  • Aktivnemu sodelovanju v pogovoru, izmenjavanju mnenj ter izkazovanju čustev med obema partnerjema
  • Majhnim korakom, ki jih vadimo vsak dan, da počasi izboljšamo odnose
  • Vzpostavitvi konkretnih ciljev, ki jih poskušamo doseči v določenem roku

Komunikacija z našim partnerjem je zelo pomembna

Večino problemov nastane v romantičnem razmerju ravno zaradi pomankanje komunikacije. Psihoterapevt prvo vzpostavi varno okolje v katerim lahko brez predsodkov oba partnerja povesta svoje mnenje. Terapevt se tudi zaveda, da je zgodovina razmerja zelo pomembna, saj so takrat nastali temelji na katerem je bil zgrajen odnos z drugo osebo. Pomoč parom močno sloni na izboljšanju komunikacije in razumevanju pogleda in stališč obeh udeležencev v razmerju.

Partnerske terapije se lahko udeležijo:

  • Ljudje v hetero ali gejevskem odnosu
  • Pari, ki so različnih ras
  • Partnerski odnosi, kjer je velika razlika v letih
  • Razmerja, ki so v začetni ali kasnejši dobi

Aktivno sodelovanje pri terapiji je ključ do uspeha

Pomembno je, da oba udeleženca aktivno sodelujeta, saj lahko tako psihoterapevt opazi način interakcije med njima. Tako lahko tudi predlaga tako rečeno domačo nalogo, ki je namenjena spreminjanju vedenjskih vzorcev ter drugim spremembam.

Večina parov tako pridobi sposobnost, da opazi kako sodelujejo med seboj pri reševanju težav in drugih življenjskih situacij. Vse to omogoča, da bolj učinkovito sodelujejo med seboj ter živijo bolj srečno življenje.Če imamo težave v našem odnosu s partnerjem, potem lahko na spletni strani http://www.psihovital.si/ najdemo odlične strokovnjake, članke, ki nam nudijo pomoč za pare.

Similar Posts: