Ključen avto del za zagon avtomobila

Večino voznikov nikoli ne pomisli na ključne mehanične avto dele dokler ti delujejo pravilno. Zelo pomembno je omeniti svečke za motor, saj skrbijo za pravilen vžig mešanice kisika in goriva. Imajo zelo dolgo življenjsko dobo, zato jih načeloma ni potrebno menjati pri vsakem servisu. Je pa res, da se skozi uporabo našega jeklenega konjička izrabijo in so potrebne zamenjave. V nasprotnem primeru tvegamo, da ne bomo več mogli uspešno zagnati svojega avtomobila. So majhen a ključen del vsakega bencinskega motorja, saj drugače ni mogoče ustvariti pogonske sile z uporabo procesa notranjega izgorevanja goriva.

Čemu so svečke za motor namenjene?

Vsak bencinski motor proizvaja moč z izgorevanjem goriva v temu namenjeni komori. Delovanje svečk za motor je zelo specifično in ključno, če želimo uspešno zagnati avtomobil. Ko obrnemo ključ v vozilu v položaj ON ali START, svečke za motor ustvarijo iskro. Ta vname mešanico kisika in goriva v izgorevalni komori, kar povzroči , da se ustvari določen pritisk ali kompresija. Omenjenemu procesu pravimo notranje izgorevanje goriva. Povzroči, da se prično obračati bati in ustvarjati pogonska sila. Z uporabo menjalnika in sklopke je mogoče ustvarjeno silo preusmeriti do sprednjih, zadnjih ali vseh štirih koles. To pa nam omogoča, da pričnemo peljati svoj avtomobil po cesti, parkirišču in drugih površinah.

Svečke za motor skrbijo za pravilen vžig
Svečke za motor skrbijo za pravilen vžig mešanice kisika in goriva.

Zakaj se svečke za motor okvarijo?

Veliko avto delov je izredno vzdržljivih in jih je le redkokdaj potrebno zamenjati. Moderne svečke za motor imajo dolgo življenjsko dobo. Seveda pa to ne pomeni, da jih je potrebno zamenjati takrat, ko več ne delujejo dobro. Priporočljivo je, da avto odpeljemo k mehaniku, ko opazimo potencialne simptome, ki nakazujejo na okvaro svečk za motor v našem vozilu. Te simptomi pa so:

  • Rožljajoč, tolkajoč ali drugače čuden zvok, ki prihaja iz motornega predela avtomobila, ko ga želimo zagnati.
  • Naš avtomobil težko zaženemo oziroma moramo poizkusiti večkrat obraniti ključ, da svečke za motor ustvarijo dovoli močno iskro v izgorevalni komori.
  • Slabša zmogljivost našega avtomobila in višja poraba goriva.

V primeru, da opazimo enega ali več omenjenih simptomov je priporočljivo avtomobil čimprej odpeljati k usposobljenemu mehaniku.

Kdaj je potrebna menjava svečk za motor?

Komponente v motornem predelu modernih vozil so dandanes zelo vzdržljive. Že od nekdaj je veljalo, da imajo svečke za motor zelo dolgo življenjsko dobo. Kljub temu jih je potrebno zamenjati po določenem številu prevoženih kilometrov. Za to ne obstaja nobenega pravila. Je pa dobra praksa, da jih zamenjamo na 100.000+ kilometrov. Moramo pa se zavedati, da je menjava včasih potrebna veliko prej ali pa tudi kasneje. Veliko je odvisno od vrste motorja, načina vožnje, tehnologije izdelave komponent motorja in podobno.

Video vodnik: Kako zamenjati avtomobilske svečke za motor 

Zelo pomembno je, da kupimo primerne svečke za motor, ki so namenjene za naš avtomobil. Drugače jih ne bomo mogli vgraditi. Najbolje je, da se vnaprej posvetujemo s prodajnim osebjem v naši najljubši trgovini z avto deli. Potrebujemo VIN kodo oziroma številko vozila, da najlažje najdemo primeren nadomestni del za naše vozilo.

Similar Posts: