Kako izbrati kvalitetne in ugodne zimske pnevmatike?

Izbira novih zimskih gum, je glede na poplavo tržišča z različnimi znamkami, zelo zapletena. Same zimske gume se med seboj razlikujejo glede na ceno in na samo kvaliteto. Kot kvalitetno gumo moramo smatrati tisto, ki se odločno odzove na različne vremenske razmere, ima odlično zaviralno razdaljo, ni preglasna in se ne trese preveč med vožnjo.

Izbira najboljše pnevmatike za naše vozilo

Glede na slovensko zakonodajo mora imeti vozilo tako pnevmatiko, ki ustreza velikosti, nosilnosti in hitrostni kategoriji izbranega vozila. Tako izbrane gume ne smeji biti prevelike ali premajhne glede na vozilo, saj tako ne zagotavljajo varnosti med vožnjo. Vse štiri gume morajo tako biti enake dimenzije, enake vrste, torej vse morajo biti ali letne, ali zimske ali celoletne, vse morajo biti tudi iste zgradbe oziroma istega materiala. Na isti osti morata biti obe gumi enake nosilnosti, hitrostnega razreda, proizvajalca in tekalne površine.

Pnevmatika
Glede na slovensko zakonodajo mora imeti vozilo tako pnevmatiko, ki ustreza velikosti, nosilnosti in hitrostni kategoriji izbranega vozila.

Profil in globina obrabe pnevmatike

Po zakonu mora imeti letna guma 1,6 mm profila, zimska pa 3 mm. Globino obrabe preverimo na različne načine in sicer:

  • Parkiramo na ravno površino in s pomočjo obračanja volana preverimo enakomernost obrabe po celotni površini sprednjih pnevmatik,
  • Preverimo tudi mostičke iz trde gume, ki so nameščeni po tekalni površini. Če so mostički postali vidni in izenačeni s profilom pnevmatike, moramo slednjo zamenjati.
  • V profil potisnemo kovanec in odčitamo globino na kovancu.

Podaljšanje življenjske dobe gum in kdaj kupiti nove

Življenjsko dobo gume lahko podaljšamo na različne načine. Pomembno je, da jih pravočasno zamenjamo in zimskih gum ne uporabljamo v poletni vročini. Vedno poskrbimo za pravilen zračni tlak, ki ne sme biti ne previsok, ne prenizek.  Ne slabših voznih površinah vozimo počasneje, saj tako ne pride do poškodb pnevmatike ali zarez.

Kdaj moramo zamenjati gume?

Glede na zakonodajo moramo gume zamenjati 15 marca in 15. Novembra. Nadalje pa moramo upoštevati tudi samo stanje obrabe gume, saj moramo obrabljene dele kmalu zamenjati. Pnevmatike s slabim profilom ali popolnoma ravna tekalna površina namreč ne zagotavljata varnosti v prometu. To pomeni, da ravna tekalna površina gume ne zagotavlja dobrega kontakta z vozno površino. Zaradi prenizkega profila pnevmatike začne vozilo ob stiku z mokrimi tlemi drseti. To lahko privede do prometne nesreče in večje materialne škode. V kolikor nismo prepričani o stopnji obrabe pnevmatike, lahko vozilo zapeljemo do prodajalca pnevmatik, ki nam bo najbolje svetoval glede nakupa.

Preberite si še članek o izposoji avtodoma.

Similar Posts: