Najbolj pogosti vzroki izgube podatkov

Moderen način poslovanja pomeni, da se vedno bolj zanašamo na uporabo računalnikov. To je omogočilo, da je veliko procesov v podjetju avtomatiziranih, kar nam močno olajša mnoga opravila. Vedno pa obstaja nevarnost, da pride do nezgode in se nam pokvari računalnik, strežnik, prenosnik ali druga naprava. Tako lahko izgubimo podatke o strankah, uporabniške račune, digitalne arhive poslovanja in mnogo več. Reševanje podatkov iz diska in cena, ki jo bomo morali plačati, ker smo izgubili podatke, tako postaneta dva glavna dejavnika, ko želimo popraviti storjeno škodo.

Izgubljeni podatki lahko povzročijo ogromno škode v podjetju

Če se kot podjetnik srečamo z izgubo podatkov, potem se hitro pričnemo zavedati, da nas to lahko veliko stane. V dosti primerih je potrebno ustaviti celotno ali večino obratovanja. To nas lahko prizadene na mnogo načinov, saj bomo potrebovali veliko časa in sredstev, da pridobimo nazaj uporabniške račune strank, gesla, finančna poročila in druge podatke.

Če izgubimo občutljive informacije zaradi napada virusa ali hekerjev, potem tudi izgubimo zaupanje v očeh strank. Tako bomo ponovno mogli utrditi odnos z našimi dobavitelji, strankami ter drugimi poslovnimi partnerji.

Ponesreči izbrisane datoteke in programi

Zadnje raziskave so pokazale, da so človeške napake vzrok izgube podatkov v 15% vseh primerov. Če ponesreči izbrišemo programe, podatkovne baze in druge stvari s službenega računalnika, lahko naredimo ogromno škode. To je še posebej nevarno za majhna podjetja, saj v veliki večini težko okrevajo ali pa morajo prenehati poslovati.

V večini primerov pride do take izgube podatkov zaradi neprimernega izobraževanja zaposlenih. Stvari, ki jih lahko naredimo, da bi zmanjšali riziko pa so:

  • Manjši obseg dostopa zaposlenih do ključnih podatkov
  • Primerno izobraževanja zaposlenih
  • Optimizacija delovnih procesov v podjetju
  • Backup sistem oziroma sistem za varnostno kopiranje

Virusi in nepridipravi nas stalno ogrožajo

Nobena skrivnosti ni, da so podjetja prva tarča hekerjev in virusov. Virusi nam lahko ukradejo veliko informacij, kar lahko naše podjetje popolnoma ohromi. Hekerji pa nam lahko onesposobijo strežnik, ukradejo podatkovne baze strank, onesposobijo našo spletno stran in podobno. 

Dostikrat se tudi zgodi, da pri uporabi računalnika zaposleni kliknejo na sumljivo povezavo, prenesejo okužen program in ga zaženejo. Tako se lahko po celotnem strežniku in računalniškem sistem razširi virus, ki ga tudi dalj časa ne opazimo.

Redno pregledovanje trdih diskov in SSD-jev zaščiti naše podatke

V približno 54% vseh primerov je okvara strojne opreme glavni povzročitelj izgube podatkov. Trdi disk je najbolj občutljiv del vsakega računalnika, zato je redni pregled nujno opravilo. Ko bodo strokovnjaki opravljali reševanje podatkov iz diska ter določali ceno storitev, je to odvisno od mnogih dejavnikov. V večini primerov se vse podatke lahko reši z diska, vendar je lahko to dokaj zamudno opravilo. Priporočena je uporaba varnostnih kopij ali NAS sistema, da bomo lahko vedno nadomestili izgubljene informacije.

Pri podjetju Anni, na spletni strani resevanje-podatkov.anni.si, bomo našli mnogo koristnih nasvetov, vodičev ter drugih uporabnih orodij za zaščito naših najbolj dragocenih podatkov. 

Similar Posts: