Zunanji trdi disk je lahko celotno skladišče

Si predstavljate, da bi vse tone papirjev v nekem skladišču ali v knjižnici spravili v žep? Dobro pomislite, kako bi to lahko storili. Rešitev je enostavna. Besedilo na papirjih je potrebno digitalizirati. V digitalni obliki besedilo porabi zelo malo računalniškjega prostora. To pa pomeni, da ga lahko že na velik USB kljub spravite zelo veliko. Poglejmo si številke, ki povedo svoje.

USB ključ in druge rešitve

USB ključ, zunanji trdi disk in denimo tudi DVD, čeprav vse manj, so najbolj priljubljene možnosti, za shranjevanje podatkov v zadnjem času. Medtem, ko na DVD spravimo samo nekaj manj kot 5 GB (gigabajtov) podatkov, pa jih lahko na USB ključ sedaj že veliko več. Pri modeli, ki so prišli v promet, so imeli prostor merjen v megabajtih, kasneje pa so se pojavili prvi, ki so presegli kapaciteto CDjev (700 MB). To je bil velik preskok, ki je povsem uničil industrijo disket in praktično tudi CDjev. DVDji so še imeli več prostora, vendar ne za dolgo. Zadnji modeli, ki se prodajajo trenutno, dosegajo kapacitete od 16 do 64 GB oziroma tudi že več. To povsem zadošča za shranjevanje velikih količin podatkov, saj govorimo o nekaj deset milijardah znakov.

Prostor in hitrost

Količina prostora sedaj ni več problematična, veliko bolj je hitrost, s katero se podatki presnamejo iz računalnika na USB ključ ali v obratni smeri. Podobno je tudi pri drugih napravah in zunanji trdi disk ni nobena izjema. Če ga priključite na USB vhod, bo deloval z njegovo hitrostjo in to ga zna zelo upočasniti. A njegove kapacitete so še večje, saj se prodajajo takšni, kjer se prostor meri v terabajtih (TB). 1, 2 ali celo 5 TB veliki zunanji trdi disk bo torej lahko spravil velikanske količine podatkov in če lahko eno knjigo, v digitalni obliki, samo v tekstu spravite nekje v 0,3 MB prostora, pomeni, da imate lahko v približno 1 MB prostora 3 knjige, oziroma 3.000 knjig v 1 GB. Pomnožimo še enkrat s tisoč, namenoma zaokrožujem in poenostavljam vrednosti in pridemo že do številke 3 milijone knjig na enem TB prostora.

Če ima zunanji trdi disk 5 TB prostora in bi torej naše skladišče papirjev iz začetka tega bloga spravili v digitalno obliko, bi prišli do približnost 15 milijonov knjig, ki bi jih lahko spravili na en tak trdi disk. Veliko? Če bi se enako spraševali s slikami, glasbo ali celo s filmi, ki zasedejo veliko več prostora, bi vam prostora lahko zmanjkalo že po kakih dveh ali treh večerih downloada datotek iz piratskih spletnih strani. Je torej disk še vedno velik ali ne? Vse je torej relativno.

Kakšna je cena za reševanje podatkov iz diska? Cena je precej odvisna od tega, za kakšno težavo gre in kako težko je rešiti podatke iz diska. Preberi več ..

Similar Posts: