So davki na nepremičnine res tako visoki

Če ste že kdaj bili del nakupa nepremičnine, ali njene prodaje, najbrž davke pri teh postopkih že poznate. V nasprotnem primeru pa je dobro vedeti nekaj pomembnih dejstev, ki vam bodo slednje lahko olajšale. Prva pomembna stvar je med drugim tudi to, da kupci pri nakupu rabljene nepremičnine niso primorani za plačevanje davkov – to torej pomeni veliko prednost, saj ga plača če prodajalec, pa še to samo v višini 2 %. Če pa prodajalec ne izpolnjuje pogojev za oprostitev davka na kapitalski dobiček, mora plačati tudi njega. Tako so torej pri rabljenih nepremičninah pogoji slabši predvsem za prodajalce.

Kaj pa novogradnje? Tukaj pa davek plača kupec. Če poznate osnovne vrednosti davkov, potem se v takšnem primeru pojavita oba: 9,5 % za manjša stanovanja in 22 % za večja stanovanja in hiše. Kot kupec postanete nato zavezanec na davek od premoženja in ga morate tudi plačevati, če imate v lasti stavbe ali dele stavb, stanovanja, garaže in hiše. Kaj pa če neke nepremičnine dajete v najem? Tudi v tem primeru se davek plačuje, zniža pa se v primerih, če imajo lastniki v nepremičnini stalno prebivališče.

Kje pa do nakupa ugodnih hiš, stanovanj ali zemljišč? Nepremičnine Maribor ponujajo mnogo različnih krajev in cen, s katerimi se prilagodijo vsakomur. Če imate več ali manj denarnih sredstev, v vsakem od naštetih primerov lahko nepremičnine Maribor ustrezajo tudi vam. Veliko je tudi agentov, ki vam pri takšnih nakupih, prodajah ali najemih lahko tudi brez težav pomagajo. Nepremičnine Maribor so prav tako znane po lepih lokacijah, saj je Maribor poleg Ljubljane eno izmed večjih mest Slovenije. Če se torej odločate za nakup stanovanja, poglejte tudi ponudbo Maribora in verjamemo, da vam ne bo žal.

Similar Posts: