Implantati kot učinkoviti protetični nadomestki za lep nasmeh

Implantati oziroma zobni vsadki so protetični nadomestki, ki se v zobozdravstvu uporabljajo za zdravljenje manjkajočih in poškodovanih zob. Pri tem nadomeščajo korenino zoba z vijaki, ki so izdelani iz trpežnega titana. Vijaki so pritrjeni na čeljustno kost, nanje pa zobozdravnik kirurg pritrdi krono zoba, ki je izdelana po meri posameznega pacienta oziroma ortopana in daje videz naravnega zoba. 

Zobni implantati povrnejo zdrav nasmeh in funkcionalnost zobovja v ustni votlini, zato da lahko pacient normalno govori in žveči hrano. S tem se povrne tudi oralno zdravje. Pri tem zobni vsadki lahko trajajo celo življenje, saj so izdelani iz posebnih materialov. Če pride do zapletov, je običajno vzrok v nestabilni ali krhki čeljustni kosti. 

Prednosti zdravljenja z zobnimi vsadki  

V zadnjih letih so implantati ena izmed bolj priljubljenih izbir v zobni protetiki, saj omogočajo naraven videz zob po meri pacienta in hkrati dobro stabilnost in funkcionalnost zobovja. Ostale prednosti pričvrstitve zobnih vsadkov pa so predvsem: 

  • Zobni vsadki ne zdrsnejo ali se premikajo, zato zagotavljajo veliko mero stabilnosti. 
  • Pacient lahko vsadke čisti in neguje na enak način kot naravne zobe. 
  • Protetični nadomestki se za podporo ne zanašajo na sosednje zobe, zato ohranjajo enako strukturo zobovja.  
  • Zobni vsadki preprečujejo premikanje bližnjih zob, ohranjajo čeljustno kost in konturo obraza. 

Kako poteka zdravljenje z zobnimi vsadki? 

Zdravljenje z zobnimi vsadki poteka v fazah, ki si sledijo po korakih. Najprej se pacient posvetuje z zobozdravnikom, ki opravi temeljit zobozdravstveni pregled zobovja in naredi odtis zob oziroma ortopan. Zobozdravnik na podlagi pregleda zob pripravi načrt zdravljenja s protetičnimi nadomestki po meri pacienta.

Temu postopku sledi namestitev oziroma pričvrstitev enega ali več zobnih vsadkov. Po kirurški pričvrstitvi vijakov v čeljustno kost je potrebno počakati 12 tednov, da se rane zacelijo, šele nato pa zobozdravnik na vsak vijak namesti tudi krono zoba. Po namestitvi krone je implantološko zdravljenje zaključeno, vendar pa mora pacient v določenem obdobju, ki sledi, še vedno hoditi na redne preglede. 

Dentalni center Škorjanc v Ljubljani nudi svojim pacientom zdravljenje s kakovostnimi implantati z garancijo in dolgo življenjsko dobo. Vse operacije in posege z zobnimi vsadki pa opravlja specializirani maksilofacialni kirurg z dolgoletnimi izkušnjami.  

Similar Posts: