Zagotovimo, da bo motor v našem avtomobilu deloval brez težav

Naš avtomobil je izjemno uporaben, ko vse pravilno deluje. Za to je zadolženih veliko različnih komponent izmed katerih je zelo pomemben motor. Motor prenaša velike obremenitve od vožnje – speljevanje, pospeševanje ter delovanje v različnih okolijskih razmerah. Sčasoma pa mu moramo pokazati malo ljubezni in se mu posvetiti. V tem članku bi radi izpostavili pomen, ki jih imajo motorna olja za naš avtomobil. Ostanite z nami in se prepričajte, zakaj je zamenjava olja tako pomembna za vsa vozila.

Redna zamenjava olja

Morda smo že slišali, da je dobro, če redno menjamo olje v našem avtomobilskem motorju. To je res, saj tako zagotovimo, da so vse notranje komponente dobro delujoče in ne prihaja do trenj. Vsako vozilo ima v priročniku napisano na koliko prevoženih kilometrov ali pretečenega časa naj opravimo zamenjavo. Če smo priročnik izgubili, pa se lahko podamo na splet in poiščemo informacije, ki jih potrebujemo.

Večina današnjih vozil pa vgrajen računalnik, ki nas na to opozori. To naredi tako, da prižge opomno lučko na armaturni plošči, ki nas opozori, da je čas, da zamenjamo motorno olje. Seveda pa je dobro, če ne čakamo na to opozorilo, ampak to opravimo, kot je napisano v priročniku.

Preverimo nivo motornega olja sami

Če imamo novo ali pa tudi staro vozilo, je dobro, če smo natančni, kar se tiče pregledovanja olja. Priporočamo, da to opravimo vsak mesec, saj se tako prepričamo, da je vse v redu. Novi avtomobili imajo v dosti primerih elektronski merilnik nivoja motornega olja. To pomeni, da ne moramo opraviti preverjanja ročno. Veliko vozil pa še vedno uporablja stari način, kjer paličico potisnemo v cev, kjer se olje nahaja, da preverimo kvaliteto in nivo.

Ko se odločimo, da bomo preverili motorno olje, moramo upoštevati sledeče smernice:

  • Preverjanja se vedno lotimo, ko ima vozilo ugasnjen motor
  • Če smo vozilo nedavno ugasnili, so lahko nekateri deli še izredno vroči, zato pazimo
  • Če opazimo, da je olje pod minimalno količino, se takoj oglasimo pri najbližjem mehaniku ali pa ga dolijmo sami
  • Če opazimo metalne delčke, ali da je olje bolj svetle barve, to lahko pomeni, da imamo težave z motorjem

Kdaj potrebujemo zamenjavo

Motorna olja ni tako pogosto potrebno menjavati v novejših vozilih. Odvisno je seveda od količine prevoženih kilometrov in starosti avta. Nekateri avtomobili potrebujejo zamenjavo na 10.000 do 15.000 kilometrov, drugi pa veliko prej. Najbolje je, da sami nadziramo nivo in kvaliteto olje ter se zgledujemo po priročniku od proizvajalca avtomobila.

Najboljša motorna olja pa bomo našli na spletni strani www.silux.si, kjer imajo ogromno izbiro vseh komponent za naš avtomobil.

Je prišel čas za nakup novih zimskih gum, ti pa si želiš izbrati kar najboljšo kombinacijo med ceno in kvaliteto. Preberi več …

Kemično čiščenje DPF filtra. Stroj za čiščenje dpf filtra oziroma za delce EMR izvaja celoten postopek čiščenja s pomočjo vroče vode in stisnjenega zraka. Preberi več …

Večino voznikov nikoli ne pomisli na Ključen avto del za zagon avtomobila dokler ta deluje pravilno. Zelo pomembno je omeniti svečke za motor, saj skrbijo za pravilen vžig mešanice kisika in goriva. Preberite več …

Similar Posts: