Kemično čiščenje DPF filtra

DPF filter je vrsta filtra, ki iz izpušnih plinov izloča trdne delce. Ti zaradi svoje velikosti, sestave ter zgradbe predstavljajo veliko tveganje za človeško zdravje. DPF filter je torej element izpušnega sistema. Praviloma je nameščen direktno za katalizatorjem.

DPF filter
DPF filter je vrsta filtra, ki iz izpušnih plinov izloča trdne delce.

Če boste ignorirali slabo delovanje DPF filtra, se bo ta samo še dodatno mašil. To hitro privede do poslabšanja delovanja motorja, visokega povratnega tlaka v izpušnih plinih ter ne nazadnje še do težjih poškodb na motorju. V tej fazi filtra ne boste mogli več samodejno ali prisilno regenerirati, zato bo potrebno fizično oziroma ročno čiščenje ali menjava. Ker so stroški menjave DPF filtra lahko precej visoki, je veliko bolje posegati po kemičnem ali fizičnem čiščenju.

Prepojitev notranjosti DPF filtra z namenskim pripravkom

Pri kemičnem čiščenju DPF filtra se njegova notranjost prepoji z namenskim pripravkom. Ta učinkovito raztopi obloge. Te se nato razporedijo po celotnem volumnu filtra. Ob naslednji regeneraciji se praviloma sežgejo. Pri ročnem čiščenju DPF filtra je treba napravo demontirati iz vozila ter ga segreti v žarilni peči, in sicer na dovolj visoko temperaturo. Nato se s primerno ventilacijo izpiha nečistoče ter sežgane saje.

Poleg žarjenja lahko doma uporabite tudi metodo čiščenja z visokotlačnim čistilcem. V takšnem primeru se z vodo pod tlakom izpira notranjost filtra. Takšna metoda je zlasti primerna, če je DPF filter zamašen samo s sajami.

Najkvalitetnejše čiščenje ali menjava DPF filtra

Če imate težave z DPF filtrom, ga torej lahko očistite sami. Po drugi strani pa vam raje svetujemo, da se odločite za kvalitetnejše čiščenje pri katerem od strokovnjakov oziroma za menjavo filtra. Na takšen način boste dobro poskrbeli tudi za okolje in posledično pripomogli k veliko čistejšemu pa tudi bolj zdravemu okolju.

Nakup novega DPF filtra

Če ste se torej raje kot za čiščenje DPF odločili za menjavo, je to dobra izbira. Sedaj pa morate dobro razmisliti še o tem, kje lahko kupite kakovosten in cenovno ugoden DPF filter. Na voljo vam je v številnih specializiranih prodajalnah z avto deli. Veliko dobre, predvsem pa ugodne ponudbe imate tudi v spletnih prodajalnah, ki so dobro založene tudi s tovrstnimi materiali. Ponudbo lahko preverite že v tem hipu in oddate naročilo za nov DPF filter.

Similar Posts: