Zavorni sistemi za avto skrbijo za obvladovanje vožnje

Zavorni sistemi za avto so ključnega pomena za omogočanje varne vožnje. Omogočajo, da voznik avto lahko povsem obvladuje in ustavi, če je to seveda potrebno. Ker je sistem tako zelo pomemben, je kompleksno sestavljen, da lahko ugodi čisto vsem potrebam, ki se pojavljajo pri omogočanju varnosti v cestnem prometu.

Zavore vključujejo zelo veliko sestavnih delov. Med njimi so tudi takšni, ki so gibljivi in se kot posledica trenja in drugih dejavnikov lahko bistveno hitreje obrabljajo. Seveda si noben voznik ne želi ostati brez zavor, zato je treba avtomobilski zavorni sistem redno in temeljito pregledovati in vzdrževati.

Potreba po menjavi določenih delov avto zavornega sistema

Ni treba posebej poudarjati, da se pogosto pojavijo tudi potrebe po menjavi določenih delov zavornega sistema pri avtomobilu. Pri teh delih se vam nikakor ne splača varčevati, prav tako tudi ne odlašati s servisom.

deli zavornega sistema za avto
Najpogostejša vrsta popravila zavornega sistema za avto je zamenjava zavornih ploščic. Zavorne ploščice so sestavni deli zavornega sistema, ki ustvarjajo trenje, potrebno za upočasnitev in sčasoma zaustavitev vašega vozila. Vendar so to potrošni deli za avtomobile, ki se sčasoma obrabijo.

Kakovostni deli za avtomobile, tudi deli zavornega sistema, so na voljo v specializiranih trgovinah z avto opremo in dodatki. Dele lahko naročate tudi v spletni prodajalni, kjer vam je ponudnik za vsa dodatna vprašanja na voljo preko spletne pošte pa tudi telefonskega pogovora.

Delovanje zavor pri avtomobilu

Sicer pa zavore avtomobila v osnovi delujejo precej preprosto. Ustavljajo torej vozilo, in sicer na podlagi trenja med dvema drsnima podlagama. Nekdaj so to nalogo opravljali zavorni bobni. Te so v današnjem času večinoma nadomestili zavorni koluti s pripadajočimi čeljustmi.

Zavorni sistem za avto vključuje osnovne komponente. To so torej zavorni koluti in zavorne obloge oziroma ploščice. Zavorni koluti oziroma diski so pritrjeni na svoje kolo in se skupaj z njim vrtijo, ploščice pa so nameščene v zavorne čeljusti in z drsenjem ustavljajo vrtenje zavornih koles oziroma kolutov.

Zamenjava zavornih kolut

Vsled obrabe je treba na vsakih nekaj let zamenjati tudi zavorne kolute. Če torej zavorne obloge nimajo prave vsebine, da bi grabile, je zaviranje lahko povsem neučinkovito. Ob zamenjavi kolutov pa je treba seveda predhodno zamenjati tudi zavorne obloge in na takšen način je zavorni sistem za avto skorajda povsem prenovljen.

Kako zamenjati sprednje zavore, ploščice in rotorje v zavornem sistemu za avto?

Ključno vlogo pri delovanju avtomobilskega zavornega sistema ima seveda tudi zavorna tekočina. Nanjo vozniki pogosto kar pozabljajo. Znižani nivo omenjene tekočine je namreč pogosto eden od znakov za obrabo zavornih elementov.

Similar Posts: