Vodič za nakup prave kosilnice

V vodiču za nakup kosilnice opozarjamo na pomembnost izbire prave kosilnice za vašo površino trave. Ob pregledu različnih vrst kosilnic so predstavljene prednosti akumulatorskih in bencinskih kosilnic. Akumulatorske kosilnice so primerne za manjše površine, saj uporabljajo litij-ionske baterije za polnjenje in imajo krajše delovanje. Zaradi brezžičnega delovanja so boljše za okolje in ne povzročajo glasnega hrupa.

Bencinske kosilnice pa so najbolj primerne za velike zelenice, ki se nahajajo na ravnem ali strmem terenu. Kljub temu, da so dražje, pa imajo veliko moč, kar jih naredi bolj učinkovite, hitrejše in primernejše za uporabo na strmih pobočjih. So pa tudi težje, zato je priporočljivo izbrati modele z lastnim pogonom, da se izognete težavam s težo naprave.

Izberite pravo kosilnico za vašo površino trave, da boste lahko uživali v lepi, urejeni trati brez nepotrebnega napora.

Električne kosilnice so priporočljive za majhne in srednje velike zelenice, saj so cenovno ugodne, lahke in enostavne za premikanje. Prav tako so zelo tihe in zahtevajo manj vzdrževanja kot bencinske kosilnice. Pri nakupu električne kosilnice pa je potrebno upoštevati dolžino potrebnega električnega kabla, da se lahko raztegne do konca trate.

Traktorske kosilnice na bencin so najbolj primerne za večje trate, saj lahko kosijo dvakrat do trikrat hitreje kot preproste potisne kosilnice. Z njimi lahko uporabljate širok nabor različnih priključkov vse leto, kar omogoča uporabo tudi pri drugih aktivnostih, kot je na primer čiščenje snega.

Robotske kosilnice pa so zanesljive in zmogljive naprave za košnjo malih ali velikih travnatih površin. So izredno enostavne za uporabo, saj potrebujete samo tloris vaše zelenice in postavitev mejnega kabla, tako bodo avtomatsko kosile namesto vas, kadar koli to želite.

Pri nakupu kosilnice je pomembno paziti na več stvari. Če izbirate samohodno kosilnico, poiščite tisto z lastnim pogonom, ki olajša košnjo in je posebej priporočljiva za košnjo v hrib ali na neravnem terenu. Pozorni bodite tudi na širino košnje, saj majhen vrt zadostuje s širino približno 30 cm, srednji vrt potrebuje širino košnje približno 35 cm – 40 cm, medtem ko velik vrt zahteva širšo kosilnico z širino rezila 46 cm ali več. Za kosnjo trate je treba paziti tudi na višino košnje, ki jo je potrebno postopoma zniževati skozi rastno sezono, je pa vsako leto potrebno začeti z najvišjo višino košnje. Vedno je pomembno tudi, da pred nakupom preverite zmogljivosti kosilnice in se prepričate, da bo vrtna kosilnica kosila vašo zelenico brez večjih težav.

Pri nakupu kosilnice je potrebno biti pozoren tudi na dolžino kabla, ki se uporablja pri električnih kosilnicah. Pomembno je upoštevati razdaljo od napajalne točke do najbolj oddaljene točke zelenice, saj bo premajhen kabel omejil gibanje in uporabo kosilnice. V tem primeru lahko uporabite ustrezen zunanji podaljšek ali razmislite o nakupu akumulatorske ali bencinske kosilnice.

Prav tako je pri nakupu pomembno upoštevati težo kosilnice, saj vpliva na enostavnost uporabe in premikanja naprave na zelenici. Velikost posode za zbiranje trave je prav tako važna, saj bo manjša posoda zahtevala pogostejše praznjenje.

Nekatere kosilnice imajo funkcijo mulčenja ali recikliranja pokošene trave. To pomeni, da trava ni zbrana v posodo, temveč se drobno razreže in spusti nazaj na zelenico, kjer se lahko uporabijo kot naravna gnojila, ki ohranjajo zeleno barvo trate in spodbujajo rast.

Similar Posts: