Kako se preveri domeno, če je še prosta

Ko se boste odločali za izdelavo svoje spletne strani, boste med drugim morali poskrbeti tudi za registracijo domene. Sam postopek je seveda sila preprost, a pred tem boste morali izbrati še primerno ime za domeno, prav tako ustrezno domensko končnico. Seveda ne boste mogli niti mimo tega, da boste morali preveriti, ali je domena, ki ste si jo izbrali, sploh še na voljo oziroma prosta.

In kako se najlažje preveri domeno, če je še prosta? Ena od možnosti je na primer ta, da obiščete spletno stran katerega koli registrarja ter v okence za preverjanje domen preprosto vpišete samo želeni spletni naslov.

Obisk spletne strani za preverjanje domen

Če vas zanima, kako se preveri domeno, če je ta prosta, obstaja torej več rešitev. Ena od boljših je zagotovo ta, da obiščete kar spletno stran, ki je izključno namenjena za preverjanje domen. Tudi v tem primeru boste v za to namenjeno okence morali vpisati samo želeno domeno. Nato boste pritisnili na gumb preveri.

najlažje preveri domeno
Kako se najlažje preveri domeno, če je še prosta? Obiščite spletno stran, ki je izključno namenjena za preverjanje domen.

Po samo nekaj sekundah preverjanja izbrane domene se vam bodo izpisali podatki o možnosti registracije. V primeru da bo ta še na razpolago, se vam izriše zelena kljukica ter napis, da je domena še prosta za registracijo. Če pa bo želena domena že zasedena, boste seveda obveščeni tudi o tem. V tem primeru se vam izpišejo še drugi podatki, na primer kdo je lastnik, kdaj mu poteče registracija, pri katerem registrarju je bila domena registrirana ter podobno.

Preverjanje tematskih domen

Strokovnjaki priporočajo, da poleg preverjanja .si, .com, .eu, .net, preverite še tematske končnice domene, ki se navezujejo na vaše delo oziroma posel. To je pomembno zlasti tedaj, če nameravate postaviti spletno stran v angleščini.

Najboljši vtičnik za wordpress za preverjanje domen | WP Domain Checker

Med tematske domenske končnice na primer sodijo .center, .store, .studio, .fitness, .bike. Ena od najbolj priljubljenih je zagotovo tematska domenska končnice .blog. Pri njej jezik spletnega bloga ne igra prav nobene vloge. Takšna domenska končnica je torej primerna tako za naš kot tuji blog.

Pohitite z izbiro in preverjanjem domene

Če imena za svojo domeno še nimate in želite čim prej postaviti svoje spletno mesto, se ne obotavljajte predolgo časa. Morda je domena, ki bi bila najprimernejša za vaš posel, danes še prosta, jutri pa že zasedena. V tem hipu je na primer registriranih že več kot 130 milijonov domen s končnico .com.

Similar Posts: