Učinkovita preventiva pred čebeljim ropom

Čebelji koridor velja za najučinkovitejše preprečevanje čebeljega ropa. Takšna naprava se vstavi v žrelo panja, in sicer ob koncu pašnega obdobja. To je nekje v mesecu juliju, torej po zadnjem točenju medu. Tedaj se prične krmiljenje čebel. Koridor vse do zime ostane v panju. Ko se ga vzame iz njega, se zagotovi boljše zračenje panja.

Vstavljeni čebelji koridor torej poskrbi za učinkovito preventivo čebeljega ropa. Ko je takšna naprava vstavljena na ustrezno mesto, se rop čebel ne more razviti.

Primerjava med čebeljim koridorjem in zožitvijo panskega žrela

Ena od možnosti za preprečevanje čebeljega ropa je tudi zožitev panskega žrela. Strokovnjaki pa menijo, da takšen ukrep ni ravno najbolj učinkovita metoda, sploh pa v primerjavi z uporabo koridorja. Čebele napadalke namreč vstopajo skozi zoženo pansko žrelo ter se na takšen način prebijajo mimo čebel branilk. Ko pridejo čebele napadalke v panj, se takoj razpršijo po celotni panjski notranjosti in gredo na medeno satje. Zaradi same razpršenosti čebel napadalk domače čebele branilke ne morejo več ubraniti panja in svoje družine.

Kako hitro preprečiti čebelji rop.

Čebelji koridor pa je povsem drugačna in seveda izjemno učinkovita metoda. V primeru poskusa ropa čebel so čebele napadalke prisiljene iti po dolgem koridorju, ki je torej vstavljen v panjsko žrelo. Vstop vanj jih močno zmede, hkrati tudi dezorientira. Posledično jih čebele branilke v koridorju pa tudi ob izhodu zlahka napadejo ter odženejo.

Koridor preprečuje razpršitev čebel napadalk

Čebelji koridor torej uspešno preprečuje, da bi se čebele napadalke lahko takoj razpršile po panju. Branilke imajo tako precej več časa, da se lahko uspešno pripravijo na obrambo. Napadalke morajo namreč najprej ena za drugo skozi dolg koridor, preden dezorientirane ter zmedene izstopijo iz njega med dobro pripravljene čebele branilke.

Moč napada velikega števila čebel napadalk se torej v ozkem koridorju izniči, ker so po njem primorane iti v vrsti, torej ena za drugo.

preprečitev čebeljega ropa
Čebelji koridor uspešno preprečuje, da bi se čebele napadalke lahko takoj razpršile po panju.

Polovično zapiranje čebeljega koridorja

Če je čebelja družina slabša, se lahko čebelji koridor s pomočjo priložene zapiralne ploščice polovično zapre. To pomeni, da se zapre ena od cevi koridorja. S tem pa se seveda oslabljeni družini čebel še dodatno olajša obrambo v primeru morebitnega ropa.

Similar Posts: