Zaščitimo našega psa pred paraziti

Naši kužki ne potrebujejo veliko, da ostanejo zdravi. Najbolje je, da jim vsakodnevno ponudimo kakovostno hladno stiskano pasjo hrano in veliko vode. Ko pa se začnejo bolj topli meseci v letu, pa veliko nevarnost predstavljajo paraziti in zajedavci. Posebej pogoste so bolhe pri psih, ki so neopazne in lahko napadejo katerokoli pasmo psa. Povzročajo lahko bolezni in tudi anemijo, ki je lahko smrtno nevarna za naše pasje prijatelje. Zato je zelo pomembno, da opazimo znake bolh, ko se te prvič pojavijo.

Bolhe težko opazimo na psu

Veliko ljudi se ne zaveda, da je posamezno bolho zelo težko opaziti na psu. Ker so to izredno majhne živalice, se pogosto neopažene. Je pa res, da za seboj pustijo sledi po katerih lahko prepoznamo njihovo prisotnost. Bolhe za seboj puščajo majhne črne pikice oziroma kepice. To so njihovi iztrebki, ki jih pustijo v kožuščku psa.

Mogoče je opaziti bolhe pri psih, ko je nivo infestacije že zelo visok. Takrat je mogoče, da bomo videli na stotine ali celo tisoče majhnih premikajočih žuželk, ki lezejo okoli pasjega kožuščka. Moramo se zavedati, da našemu psu povzročajo veliko trpljenja, saj ga neprestano grizejo. 

Zdravila proti pasjim bolham
Pomembno je, da opazimo znake bolh, ko se te prvič pojavijo.

Preprečimo bolham dostop do našega psa

Bolhe ne živijo na samem psu. Na njem se samo hranijo. Živijo v njegovi okolici. Ko pa postanejo lačne, pa se bolhe pri psih hranijo okoli predela repa. Mogoče pa je tudi, da jih opazimo na drugih delih pasjega telesa.

Pogosto je najboljša preventiva, kar se tiče preprečevanja bolh pri psih. Na voljo imamo številna naravna razpršila, ki jih nanesemo na kožušček psa. Razpršilo pa preprečuje klopom, bolham, pršicam in garjam, da bi imele dostop do kože. V primeru, da je naš pas že okužen z bolhami, jih lahko odstranimo s proti-parazitnimi šamponi, ampulami in drugimi načini oziroma sredstvi.

Kateri so znaki, da naš pes trpi za bolhami?

Najbolj pogost znak, da naš pes trpi za bolhami je praskanje. Praskanje je naravni obrambni mehanizem psa, da si odvozla dlako in odstrani umazanijo iz kožuščka ipd. Če pa se praska prekomerno, pa to lahko pomeni, da ima težave z bolhami. 

Priporočeno je, da pregledamo predela kožuščka, kjer se naš pes pogosto praska. Če opazimo majhne črne kepice, je to znak bolh. To so iztrebki, ki jih bolhe za seboj pustijo in so njihov glavni prepoznani znak. Če so bolhe pri našem psu večje, pa morda opazimo, da se premikajo ali skačejo po njem.

Boj proti pasjim bolham
Preprečimo bolham dostop do našega psa.

Similar Posts: