Prividi lepote

V dneh, ko smo tudi v slovenskem tisku brali nasvete znanega modnega agenta, da bi se tudi slovenska oblačilna industrija morala prilagoditi svetovnim trendom in predstavljati svoje izdelke na manekenkah, ki nosijo konfekcijsko številko 36 ali celo 34, je svet pretresla novica o novi smrtni žrtvi iz modnega sveta.

Dvaindvajsetletna Brazilka, top manekenka, Ana Carolina Reston je umrla zaradi odpovedi ledvic, kar je bila posledica anoreksije nervoze in bulimije, pri svojih 172 centimetrih je v času smrti tehtala slabih 40 kilogramov. Po Luisel Ramos, urugvajski manekenki, ki je zaradi anoreksije umrla avgusta, je Restonova že druga letošnja tovrstna smrtna žrtev. Na tednih mode v Madridu so že septembra sprejeli odločitev, da mora indeks telesne mase manekenk znašati vsaj 18, čemur pa se je večina visokega modnega sveta dobesedno posmehovala.

Po dogodkih v zadnjih nekaj dnevih je vendarle nastopil čas za resen premislek in resne razprave tudi o tej temi. Je vitkost smrtonosni trend? Čeprav se nekateri modni agenti izgovarjajo, da je vitkost v trendu in da nihče noče na modnih pistah gledati zamaščene manekenke, je vendarle vsakemu laiku jasno, da je med naravno, zdravo vitkostjo in videzom mnogih manekenk z modnih pist, med katerimi imajo nekatere indeks telesne mase celo pod 15 (denimo 185 centimetrov visoko dekle s 50 kilogrami) velika razlika.

Čeprav so se na odločitve v Madridu nekatere modne agencije odzvale z interpretacijo, da so na ta način kršene temeljne človekove pravice predstavnicam nekaterih drugih etničnih skupin, ki so znane po svojem bolj suhljatem videzu, ali pa da je s tem omejevana svoboda izražanja modnih oblikovalcev, je po odzivih, ki te dni prihajajo z različnih koncev sveta, videti, da naj bi vendarle zmagal zdrav razum.

Sunset On Po River
Sunset On Po River (Photo credit: brtsergio)
Enhanced by Zemanta

Similar Posts: