Ljubko draga delnica

Majhnost Petrola je lahko tudi ljubkost za njegovega potencialnega strateškega partnerja,« je pred kratkim v pogovoru izjavil Kryžanowski, predsednik uprave podjetja, ki je svoje ime dopolnilo s sloganom slovenska energetska družba. Kryžanowski je v javnosti tudi napovedal možno strateško sodelovanje z Lukoilom pri privatizaciji srbske naftne družbe NIS, sodelovanje z Gazpromom pri krepitvi prisotnosti na trgu s plinom, prejšnji teden pa je še sporočil, da je bil na pogovorih o »možnostih nadaljnjega poslovnega in strateškega sodelovanje« v italijanski naftni družbi Eni.

 

Ljubljana sicer ne leži čisto na polovici poti med Moskvo in Rimom, zdi pa se, da so se interesi uprave Petrola, njegovih vplivnih delničarjev in potencialnih snubcev iz tujine uspešno prekrižali na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev. Delnica Petrola, gnana od vetra špekulativnega ugibanja o tem, kdo bo prevzel Petrol in kako hitro, je v treh mesecih svojo vrednost skoraj podvojila in se ta teden zasidrala krepko na vrhu. Potisk nad to magično mejo je bil tako močan, da je tako rekoč pozabljena ocena iz časa priprav na zadnjo skupščino delničarjev Petrola, po kateri bi bila primerna povprečna cena.

Oglejte si še kaj je Contrakel.

Visoka cena delnice slovenske naftne družbe, ki se zdi glede na njen dejanski tržni položaj in uspešnost njenega poslovanja zelo precenjena, ima za razmeroma ozek krog tistih, ki bodo očitno odločali o njeni prihodnosti, kar nekaj prednosti.

Ljubljana
Ljubljana (Photo credit: Wikipedia)

Similar Posts: