Kaj pomeni zakup domene in kako poteka?

Če si boste kdaj v prihodnosti želeli izdelati svojo spletno stran, je najbolje, da si za začetek poiščete primernega strokovnjaka, ki vam bo ves čas izdelave stal ob strani pa tudi kasneje, ko bo vaša stran na spletu že delovala in tako na voljo tudi javnosti.

Vsekakor pa je pametno, da se za začetek tudi sami pozanimate, kaj vse boste potrebovali za kar se da učinkovito spletno stran. Med drugim vas čaka tudi izbira domene in njen zakup.

Kaj je domena in kako poteka zakup domene, pa seveda v nadaljevanju.

Osnovne informacije o domeni

Domena se lahko definira kot del spletnega naslova. Gre za edinstveno ime, ki se pokaže v URL vrstici. Je torej naslov določene spletne strani. Ko na primer iščete ime domene v e-mail naslovu, je ime domene tisto, kar pride za znakom, ki ga imenujemo afna.

Pri registraciji proste domene morate paziti, da je ime domene pravilno zapisano, pri čemer ni razlikovanja med velikimi in malimi črkami.

Preden torej opravite zakup domene, si morate torej domeno oziroma svoj spletni naslov najprej ustrezno izbrati. Najpametneje je, da si izberete domeno, ki je čim bolj preprosta, smiselna pa tudi iskana. Dobro izbrano domeno si ljudje zlahka zapomnijo in jo tudi hitreje najdejo.

Na kaj morate paziti pri registraciji domene?

Registracija oziroma zakup domene od vas zahteva kar nekaj pozornosti. Pred tem pa si morate torej izbrati še primerno domeno, ki mora biti prosta.

Pri registraciji proste domene morate na primer paziti, da bo torej ime domene pravilno napisano – pri čemer ni nobene razlike med velikimi in malimi črkami. Ime vaše domene lahko vključuje tudi številke in znak vezaj, a ne na prvem ali na zadnjem mestu.

Ime proste domene naj bo čim bolj kratko in razumljivo, saj se bo lažje vtisnilo v spomin ljudi oziroma obiskovalcev interneta.

Po uspešni registraciji domene

Za registre domenkih imen je znano, da poznajo ter dovolijo samo registracijo prostih domen. Ko boste svojo izbrano prosto domeno uspešno registrirali, je torej uradno vaša. Če je še ne boste uporabljali, ste jo s tem rezervirali za kasnejšo uporabo.

Lahko rečemo, da je rezervacija domene mogoča samo z uspešno registracijo imena domene. Kot uradno naročilo pa obstajata samo registracija spletne domene in registracija domene.

Similar Posts: