Prilagojen pristop pri fotografiranju otrok

Pri fotografiranju otrok je potreben popolnoma drugačen pristop v primerjavi z odraslimi. Medtem ko odrasli razumejo navodila in poziranje, otroci tega pogosto ne dojemajo. Sprva so otroci najbolj pripravljeni za sodelovanje, saj je družinsko fotografiranje zanje nekaj novega in zanimivega. Takrat je možno narediti klasične portrete kot so družinske fotografije in posnetki otrok z obema staršema.

Fotografiranje otrok zahteva povsem drugačen pristop kot fotografiranje odraslih. Avtor: vanessativadar.com

Ohranjanje igre za konec

Ko se otroci enkrat razigrajo, pogosto postanejo manj zainteresirani za poziranje in raje preživljajo čas v igri. Da ne bi prekinjali njihove zabave preveč pogosto, je smiselno pustiti igro za konec fotografske seanse. Če otrok postane nejevoljen, prilagodimo načrt in upamo, da se po igri umiri in bo pripravljen na klasične družinske portrete.

Fotografske seanse pri otrocih pogosto zahtevajo prilagoditev glede na razvoj dogodkov in otrokovo razpoloženje. Ker stvari ne potekajo vedno po načrtu, je pomembno, da starši sodelujejo in se prilagajajo fotografovemu delu ter trenutnemu razpoloženju otroka.

Napotki za uspešno fotografiranje otrok

Pri fotografiranju otrok je pomembno uporabiti različne strategije, da ohranimo njihovo pozornost in dobro voljo. S sodelovanjem staršev in ustvarjanjem prijetnega vzdušja nastajajo čudovite in nasmejane slike. Pri fotografiranju novorojenčkov je ključno, da so dojenčki siti, zadovoljni in da je okolje primerno. Prostor mora biti dovolj topel, saj se novorojenčki pogosto fotografirajo brez oblačil. Idealna starost za fotografiranje novorojenčkov je med 1 in 2 tednom, saj so takrat večinoma uspavani in prilagodljivi za različne položaje. Fotografiranje je najboljše ob naravni svetlobi, zato je priporočljivo, da nekaj dni pred tem preučite osvetlitev v domu.

Osredotočenost na sproščenost in srečo pri fotografiranju otrok

Fotograf si vedno prizadeva, da so otroci na fotografijah sproščeni in zadovoljni. Klasični portreti otrok (razen novorojenčkov) pogosto niso najboljši, saj zahtevajo mirno poziranje in iskren nasmeh, kar je za mnoge otroke dolgočasno. Še posebej, dokler ne dosežejo starosti 10 let, se mnogi otroci upirajo sedenju in poziranju. Posledično lahko na fotografijah izgledajo žalostno, jezo ali nemirno, kar ni tisto, kar starši želijo imeti na stenah, saj si vsi želijo, da so njihovi otroci na posnetkih srečni in nasmejani.

Priprava otroka na fotografiranje

Da bi otrok na fotografijah izpadel srečen in nasmejan, je pomembno, da mu omogočimo prijetno in zabavno izkušnjo. Pristopi, ki bodo uspešni, se lahko razlikujejo glede na starost in značaj otroka, zato ni nujno, da bodo vsi načini delovali pri vseh otrocih.

Pri enoletnikih morda nagovarjanje in igre s starši ne bodo prinesle želenega rezultata, saj otrok še ne razume, kaj se dogaja, in bo le začudeno opazoval. Starši najbolje poznate svojega otroka, zato je koristno, da se pred fotografiranjem pripravite in fotografu poveste, kaj vašega otroka običajno nasmeji. Za starejše otroke, ki so živahni, radovedni in že znajo komunicirati, pa obstaja mnogo možnosti za ustvarjanje odličnih in pristnih fotografij.

Similar Posts: