Ustvarjanje vrhunskega vina od vinograda do steklenice

Za dobro vino niso potrebne samo dobre posode za vino, ampak začne dobro vino nastajati že v vinogradu. Pomembna je skrbna obdelava vinske trte, saj se kakovost vina začne že v vinogradu. Pravi začetek je zrelo grozdje, ki ga je treba previdno in premišljeno obirati. Pri trgatvi je ključno ločevanje zrelih, primernih jagod od nezrelih ali poškodovanih. Pred mletjem in stiskanjem je potrebno jagode dodatno pregledati in ločiti od pecljev, da vino ne bi bilo obremenjeno s tujimi aromami iz pecljev. Mletje ali drozganje poteka s posebnimi stroji, ki jagode ne zmeljejo v celoti, ampak omogočijo le razpokanje kožice.

Kjer se tradicija sreča z inovacijo.

Maceracija in ekstrakcija – ključni korak pri rdečih vinih

Pri pridelavi rdečih vin sledi maceracija zmletega grozdja, ključni proces, ki traja več dni. Maceracija omogoča podaljšan stik grozdnega soka s trdnimi deli jagode, zlasti kožico. To je kritično za izrazito ekstrakcijo barve, arom, taninov in drugih snovi iz grozdja in prenos teh lastnosti v mošt.

Stiskanje in razsluzovanje belih vin – jasnost in čistost

Pri pridelavi belih vin se grozdja običajno ne macerira, vsaj ne za dolgo. Odcejeno drozgo stisnemo, da dobimo mošt, ki ga nato še razsluzimo. Ta postopek vključuje odstranjevanje snovi, ki povzročajo motnost, kar pripomore k jasnosti in čistosti belih vin. Skrbno stiskanje in razsluzovanje zagotavljata, da bela vina ohranjajo svojo svežino in čistost okusa.

Alkoholno vrenje

Po opisanem postopku sledi ključni del pridelave vina, imenovan fermentacija ali alkoholno vrenje. Ta faza se lahko upravičeno imenuje srce celotnega procesa. Kvasovke, ki so prešle iz grozdnih jagod v drozgo in mošt, skupaj z izbranimi kvasovkami, ki so jih pozneje dodali, pretvarjajo sladkor v alkohol. V tej fazi se oblikujejo številni stranski produkti, ki bodo v prihodnosti vplivali na aromo in značilnosti vina. Skozi celoten proces fermentacije mora biti nadzorovan, da se zagotovi pravilna poteka reakcij. Po zaključeni fermentaciji, ki jo nenehno skrbno spremljamo, dobimo mlado vino. Kljub praznični tradiciji, da ga prvič poskusimo na svetega Martina, je pomembno vedeti, da mlado vino še ni kakovostno vino. Potrebno je nadaljevati skrbno nego, vključno s zaščito pred oksidacijo, biološko stabilizacijo in ločevanjem od usedline, da bo pridobilo želeno kakovost.

Razvrščanje po različnih merilih

Vino je izjemno raznolik izdelek, zato ga lahko razvrščamo po različnih kriterijih. Te kategorije vključujejo čas trgatve in način predelave, barvo, alkoholno vsebnost in količino neprevretega sladkorja, ter izvor. Ta raznolikost odraža bogastvo vinskega sveta in omogoča ljubiteljem vina, da izbirajo med različnimi stili in okusi, ki jih ponuja vinska kultura.

Raznolikost vin glede na sorte in mešanice

Osnovno delitev vin lahko izvajamo glede na sorte grozdja, iz katerih so pridelana. Sortna vina, kot so sivi pinot, merlot, rebula, laški in renski rizling, so vina, ki so pridelana iz ene same sorte grozdja. Nasproti temu so zvrsti, znane tudi kot cuvée, ki predstavljajo mešanice različnih sort, kot so janževec, metliška črnina, vipavec, mariborčan, in tako ponujajo edinstven okusno-profile.

Pestrost vin po barvi in metodi pridelave

Glede na barvo razlikujemo med belimi in rdečimi vini. Bela vina se pridelujejo iz grozdja belih sort, medtem ko rdeča vina nastajajo iz grozdja rdečih sort. Obstajajo tudi rose vina, ki se pridelujejo iz grozdja rdečih sort, a po metodi pridelave belih vin, ter rdečkasta vina, ki so rezultat mešanice belih in rdečih sort grozdja, ustvarjajoč posebno paleto barv in okusov.

Čas trgatve in vpliv na okus vina

Glede na čas trgatve in pridelovalne metode vina lahko razdelimo na mlada vina in barrique vina. Mlada vina so tista, ki lahko pridejo na trg že 30 dni po trgatvi in najkasneje do 31. januarja naslednjega leta. Po drugi strani pa so barrique vina pridobljena s fermentacijo v majhnih hrastovih sodih. Ta tehnika omogoča, da snovi iz sodov obogatijo okus vina, dajejo mu polnost in tipičen karakter. Po zaključku fermentacije mora vino zoreti v sodih še tri do pet let. To metodo predvsem uporabljajo pri rdečih vinih, kjer hrastova barrique posoda dodaja globino in kompleksnost okusu.

Similar Posts: