Na kaj bodite še posebej pozorni pri nakupu zavornih ploščic

Zavorne ploščice zagotovo predstavljajo izjemno pomemben del zavornega sistema vašega vozila. Predvsem od njih je namreč v veliki meri odvisna tudi varnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Ravno zato je še toliko pomembneje, kakšne ploščice si boste izbrali.

Zavorne ploščice
Zavorne ploščice zagotovo predstavljajo izjemno pomemben del vašega vozila.

V prvi vrsti je treba vedeti, da na trgu lahko izbirate med več vrstami zavornih ploščic. To so polkovinske, organske, nizko jeklene in keramične zavorne ploščice. Sicer pa so takšne ploščice sestavljene iz oporne plošče ter talne obloge. Pri izdelavi zavornih ploščic se lahko uporabi tudi več kot deset različnih komponent.

Prednost polkovinskih zavornih ploščic

Za polkovinske zavorne ploščice je značilno, da vsebujejo 65 odstotkov kovine. Preostali del je mešanica anorganskih materialov ter grafita. Ključna prednost te vrste zavorne ploščice je ta, da ima izjemno dobro sposobnost učinkovitega odbijanja toplote.

Po drugi strani pa ima polkovinka zavorna ploščica pomanjkljivost. To je, da je pretirano trda. Posledično to pripelje do prezgodnje obrabe samega zavornega diska.

Značilnosti nizko jeklenih in organskih zavornih ploščic

Za nizko jeklene zavorne ploščice je značilno, da so narejene iz organskih materialov. Dodana jim je še kovina, toda ne več kot 30 %. Njihova prednost je v tem, da imajo dobro toplotno prevodnost. Obenem zagotavljajo izjemno učinkovito zaviranje. V primerjavi s polkovinskimi ploščicami stanejo skoraj dvakrat več.

Osnovni materiali za organske zavorne ploščice so kevlar, karbon in steklo. V njih ni več kot 15 % kovine. Njihova glavna značilnost je ta, da so mehke ter tihe pri samem delovanju. V primerjavi z drugimi vrstami zavornih ploščic so veliko bolj izpostavljene obrabam. Posledično organske zavorne ploščice niso dobrodošle za ljubitelje agresivnejše vožnje.

Razvrstitev zavornih ploščic za kategorije

Vse zavorne ploščice lahko razporedimo v dve vrsti kategorij. To so originalne in analogne zavorne ploščice. Originalne ploščice se vsekakor ponašajo z bistvenimi prednostmi, a vas bodo stale še enkrat toliko kot analogne. Proizvajajo se v originalni embalaži. Vedno pa jih izdeluje proizvajalec, ki je vreden zaupanja.

Če so analogne zavorne ploščice visoke kakovosti, potem so samo nekoliko slabše v primerjavi z originalnimi. Takšne ploščice so seveda ugodnejše, obenem pa vam zagotavljajo dovolj veliko varnost v cestnem prometu in tudi sicer.

Preberite si še naslednji članek: Kako izbrati kvalitetne in ugodne zimske pnevmatike?

Similar Posts: