Posušene konice listov sobne rastline in kako sobnim rastlinam pomagati?

V domače ali druge prostore vnašamo razne sobne rastline iz različnih razlogov. Bodisi in blagodejnih učinkov ali pa zgolj zaradi čudovite dekoracije. Vendar pa, kljub temu, da skrbimo zanje, postajajo konice listov posušene in nekako rastlina ne uspeva. Kaj nam je storiti?

Sušenje konic listov se lahko popravi, vendar pa le, če ugotovimo razlog za sušenje in pravilno ter pravočasno ukrepamo. Zakaj se to pojavi?

Morda je težava v vodi iz pipe. Voda iz pipe je običajno dezinficirana s klorom in fluorom, kar lahko povzroči opekline pri rastlinah. Tako je najbolje, da rastline zalivamo s prečiščeno vodo za namakanje ali pa pred zalivanje vodo iz pipe pustimo stati vsaj 24ur. 

Rastline so preprosto zelo odporne na suh zrak, zato jim je nujno zagotoviti primeren prostor nekje, kjer zrak ni tako zelo suh.

Če je neprimerna vlaga, lahko tudi pride do sušenja konic na listih. Namreč, vsaka rastlina sicer potrebuje določeno količine vode in jo tako zalivamo po njenih potrebah. Če zalivanje ni primerno, je količina vode prekomerna ali pa pomanjkljiva, se zna zgoditi sušenje konic listov. 

Vsekakor so lahko razlog tudi razni škodljivci, žuželke, katere lahko hitro spregledamo. Tako je potrebno sprejeti preventivne ukrepe. Lonček za presajanje vedno pred presajanjem operemo, zaščitimo ga tudi z raztopino kalijevega permanganata. Uporabimo le kupljeno mešanico tal. Zaprte nove cvetove v prvem mesecu pustimo vedno stran od drugih. Enkrat na teden lahko oživimo z brisanjem vsak list rastline. 

Preberite naslednji članek: Izberimo pravilni navoj žarnic za naše domače svetilke

Razvoj tehnologije osvetljevanja doma je prineslo povprečnemu uporabniku mnogo izboljšav. Najbolj opazna je uporaba LED svetil, ki delujejo popolnoma drugače, kot navadne svetilke. Tako so postale LED žarnice E27 zelo popularne za uporabo v raznovrstnih svetilih za domačo uporabo.

Suh zrak je rastlinam zelo škodljiv, zato jih nikoli ne izpostavljamo neposredno k radiatorji, klimi ali drugim napravam, katere ustvarjajo suh zrak. Rastline so enostavno na suh zrak zelo neodporne in jim je tako nujno zagotovimo ustrezno mesto nekje, kjer zrak ni tako zelo suh. Seveda, če želimo, da rastlina uspeva, bomo poskrbeli tudi tako, da jo redno in primerno negujemo. 

Zaloga gnojila ne sme biti previsoka, saj je lahko za rastline to izjemno škodljivo. Preobremenjenost zemlje z različnimi kemijskimi elementi vsekakor ne bo dobrodošla in rastlina se bo težje borila proti njenim škodljivim vplivom. 

Sobne rastline ne zalivamo s popolnoma hladno vodo. Pomembna je tudi sončna svetloba. Prevroče razmere so nezaželene. Pomembna je tudi ustrezna velikost lončka. 

Poskrbeti moramo za ustrezne higienske ukrepe, popraviti morebitne napake v oskrbi rastline in hitro ukrepati v primeru, ko ugotovimo poslabšanje pri rastlini. Vsekakor je uspevanje rastline odvisno zgolj od tistega, kar rastlini damo in nudimo. Tako da je nujno poznati tudi potrebe in zahteve določene rastline, glede na to, da je ogromno različnih vrst in so pogoji v katerih bivajo zelo različni. 

Similar Posts: