Različne kategorije in vrste motoristične obutve

Kakovostni motoristični škornji predstavljajo pomemben del voznikove moto opreme, saj uspešno ščitijo in varujejo voznikove noge, stopala in gležnje. Namreč, veliko motoristov, ki s svojim motorjem padejo in se poškodujejo, si pri tem poškodujejo tudi noge. Prav zato je obutev, ki jo motorist nosi med vožnjo s svojim motorjem, pomembna zaradi varnosti in stabilnosti nog. Kakovostna obutev je pri vožnji z motorjem enako pomembna, kot je pomembna kakovostna pohodniška obutev pri gorskih vzponih.

Posebni motoristični škornji se od običajne obutve razlikujejo v določenih značilnostih. Pri tem nudijo dodatno togost in stabilnost, zaščito pred pretiranim preoblikovanjem materialov, dodatne varnostne blazinice na zunanji strani obutve ter podplate, ki ne drsijo. Kakovostna moto oprema mora nuditi takšno obutev, ki vsebuje kombinacijo zaščite in nadzora, a pri tem motoristu omogoča tudi udobno nošnjo.

Med katerimi vrstami obutve lahko motoristi izbirajo?

Yogi, priznana spletna trgovina z moto opremo, nudi široko paleto različnih vrst obutve za motoriste. V ponudbi so motoristični škornji, ki se delijo na različne podkategorije, kot je športna obutev, touring obutev, motocross obutev in obutev za motoriste, ki vozijo čoper motorje.

Moto oprema

Sicer pa na splošno velja, da se specializirana moto oprema, ki nudi obutev za motorna kolesa, deli na štiri glavne kategorije, kjer vsaka kategorija obutve ustreza določenim potrebam in načinu vožnje z motorji. Štiri kategorije obutve se delijo na:

  • Racing športna obutev za vožnjo na dirkalnih stezah
  • Off-road obutev za vožnjo izven stez in urejenih cest
  • Urbana obutev za mestno vožnjo in krajše razdalje
  • Touring obutev za daljša potovanja

Športna obutev za tekmovalna motorna kolesa

Športniki na dirkalnih stezah uporabljajo tekmovalna športna motorna kolesa in zato potrebujejo tudi posebno tekmovalno obutev. Racing motoristični škornji zagotavljajo visoko trpežnost, udobje in predvsem zaščito.

Moto oprema

Tekmovalna obutev je nekoliko dražja, vendar se na dolgi rok izplača, saj je ta obutev narejena iz posebnih materialov, ki nudijo dodatno oporo in zaščito. Tekmovalna obutev za motoriste na dirkalnih stezah je zasnovana tako, da je precej toga in neokretna, zato ta obutev ni najbolj primerna za mestno vožnjo in daljša potovanja.

Specializirana obutev za vožnjo z motokros motorji

Off –road oziroma motokros obutev je primerna za vse tiste motoriste, ki svoja motokros motorna kolesa vozijo izven urejen stez in cest, največkrat na posebno zahtevnem terenu. Prav zato potrebujejo tudi posebno obutev, ki jih bo na neravnem in zahtevnem terenu zaščitila pred poškodbami kolen in goleni.

Moto oprema

Te poškodbe so pri vožnji z motokros motorji tudi najbolj pogoste. Da bi motokros motoristi zaščitili svoje noge, morajo izbrati čvrsto in trpežno obutev, ki ima veliko dodatnih trdnih blazin na zunanji in notranji strani čevlja.

Obutev motoristov pri vožnji na krajše razdalje

Urbana obutev je del moto opreme tistih motoristov, ki se s svojimi motorji večinoma vozijo po mestnih ulicah ali pa se največkrat odpravijo le na krajše poti. Urbana obutev je večinoma narejena iz usnja, pri čemer je zunanji videz podoben delovnim čevljem, ki so v gležnjih nekoliko dvignjeni. Pri tem je nekatera urbana obutev v gležnjih precej dvignjena, zato taki obutvi rečemo tudi urbani motoristični škornji. Le-ti motoriste varujejo pred toploto, ki prihaja iz izpušnih cevi in iz ostalih delov motorja.

Urbana obutev zagotavlja dober oprijem, pri čemer so debeli podplati zelo trpežni in trajni. Ta obutev pa na drugi strani ne zagotavlja optimalne zaščite nog, zato je za daljše razdalje ali bolj dinamično vožnjo smiselno kupiti še dodaten par obutve, ki nudi več stabilnosti in togosti.

Prilagojena obutev za daljša potovanja z motorjem

Motoristi, ki se s svojimi motorji odpravijo na daljša potovanja in na motorju preživijo več ur hkrati, potrebujejo posebno touring obutev. Touring motoristične škornje lahko poiščemo v trgovini Yogi, ki je specializirana za prodajo motoristične opreme.

Posebnost te obutve je v tem, da voznikom nudi dodatno udobje, ki je pri daljših potovanjih zelo pomembno. Moto oprema motoristov na daljših potovanjih mora zatorej vključevati takšno obutev, ki bo udobna, prilagodljiva, narejena iz vodotesnih materialov in trpežna. Pri tem pa mora nuditi tudi ustrezno zaščito nog. Dodatne ojačitve zunaj in znotraj touring obutve so predvsem pomembne na predelu gležnjev, pet in prstov.

DPF je kratica za diesel particulate filter oz. filter trdih delcev. Namen DPF filtra je zbiranje in izločanje trdih delcev. Preberi več …

Similar Posts: