Bolezen sodobnega časa

Če bi od vas zahtevali, da naštejete vsaj nekaj bolezni, ki so posledica današnjega tempa življenja, bi med mnogimi zagotovo nekje na začetku omenili tudi izgorelost. Na žalost je vse več ljudi, ki se spopadajo z njo. Na začetku upajo, da si bodo lahko pomagali sami, sčasoma pa ugotovijo, da bodo morali pomoč iskati tudi pri strokovnjakih.

Ker je izgorelost vse pogostejša bolezen sodobnega časa, vam bomo danes predstavili nekaj najkoristnejših informacij, ki jih je dobro vedeti o njej. V prvi vrsti vam bomo zaupali njene simptome in stopnje.

Stopnje izgorelosti in njeni simptomi

Izgorevanje je proces, ki v resnici poteka v treh fazah oziroma stopnjah. Te se med seboj razlikujejo predvsem glede na število intenzivnosti simptomov.

Prva stopnja izgorelosti se označuje kot izčrpanost, druga kot ujetost in tretja kot sindrom adrenalne izgorelosti, ki jo najdemo tudi pod oznako SAI.

Za enega od najbolj ključnih simptomov za izgorevanje štejemo deloholizem oziroma pretirano angažiranje. Zavedati se morate, da kronična utrujenost in odpor do dela še ne pomenita izgorelosti. Veljata pa za najpogostejša simptoma delovne izčrpanosti. Ta je posledica pretiranih delovnih obremenitev. V primeru pa da sta povezana z deloholizmom, ponavadi kažeta na to, da neka oseba izgoreva, torej da je kandidat za izgorelost.

Znaki 1. stopnje

Izgorelost v prvi stopnji lahko prepoznate kot občutek kronične utrujenosti. Za to stopnjo sta značilna tudi zmanjšana prožnost in odpornost ter zanikanje slabega počutja. Strokovnjaki so razkrili, da prva stopnja lahko traja tudi do 20 let. Lahko rečemo, da sta najznačilnejša simptoma pri tej stopnji deloholizem in utrujenost.

Znaki 2. stopnje

Izčrpanost druge stopnje je označena kot izčrpanost. Oseba se pri tej stopnji sooča tudi z občutki krivde, njena samopodoba niha. Najbolj značilna simptoma sta močan občutek ujetosti in nemoč, da bi se lahko kar koli spremenilo. Ta stopnja ponavadi traja leto ali dve.

Znaki 3. stopnje

Izgorelost v 3. stopnji se označi kot sindrom adrenalne izgorelosti. To je stopnja, ki obsega stanje tik pred adrenalnim zlomom, ko so prav vsi simptomi na višku svoje moči. Za to stopnjo je še posebej značilno nihanje med deloholizmom in izčrpanostjo, osebo, ki je vpeta v to, pa še ves čas spremlja občutek vse večje razvrednotenosti.

Similar Posts: