Od danes pa do večnosti

Vsako življenje ima enkrat svoj konec in ta se zgodi prav vsakemu izmed nas. Ljudje so poskušali smrti uiti na različne načine, iskati vrelec večne mladosti, jesti prehranske dodatke, hoditi na pomlajevalne terapije in mnogo drugega. Marsikdo si besede smrt sploh ne upa izgovoriti, največkrat pa se razlogi za kaj takega skrivajo v vraževerju. A resnica je ta, da smrti ni še nihče ušel in jih verjetno tudi ne bo. Pravzaprav lahko celo upamo na to, da ji ne bo, kajti planet bi bil hitro premajhen za vse.nagrobni-spomenik

Če bi lahko živeli večno…

Ne tako dolgo nazaj, je bila na enem od znanih dokumentarnih kanalov oddaja na temo večnega življenja. Glede na to, da se nam slej ko prej, tudi če bi bili ves čas zdravi in se ne bi starali, zgodi neka huda nesreča, v kateri je telo tako poškodovano, da ne bi moglo več opravljati svojih funkcij naprej in bi s tem življenje izgubili, so znanstveniki izračunali, da bi bilo »večno življenje« v resnici dolgo v povprečju okoli 150 let in nič več.

Kdo nam bo pomagal po smrti bližnjega?

Smrt doživlja vsak na svoj način, najtežje pa je zagotovo takrat, ko nam umre nekdo, ki nam je bil blizu. Lahko je naš prijatelj, sodelavec ali družinski član. Priprave na pogreb so zelo mučne, sploh v takšnem primeru, ko nam je oseba draga in moramo mi urejati vse potrebno. Na koncu se še komaj znajdemo okoli vse birokracije, a na srečo nam prijazni uslužbenci, ki se ukvarjajo s pogrebnimi storitvami, lahko pri tem zelo pomagajo. Naročijo nam cvetje, uredijo prevoz žare, naredijo izkop, pokličejo pevce, morda trobentača in vse ostalo, kar si boste zamislili. Povedali vam bodo tudi kakšne so cene, na primer kakšne so cene nagrobnih spomenikov, pa različnih vencev, žar in lahko se boste odločali med njimi.

Cene nagrobnih spomenikov so morda bistvene

Seveda so cene pomembne in pogreb je hitro draga stvar, ampak sam ne razumem povsem logike zapravljanje velikih vsot denarja za vence in sveče, nekaj kar hitro propade. Na drugi strani so nekatere stvari stalne in ena od njih je gotovo marmorna plošča na grobu ter nagrobni spomenik (www.vmkunovar.si). Sam sem zato najprej povprašal po tem kakšne so cene nagrobnih spomenikov in to ceno vračunal v vse, kar sem si lahko privoščil, šele potem pa sem se s preostalim budgetom odločal o tem, koliko denarja bom namenil cvetju, pevcem in vsemu ostalemu. Na koncu smo imeli enostaven, a lep pogreb, pomemben pa je seveda spomin na pokojnika.

Similar Posts: