Francoski sir

Brie de Meaux, AOC
Brie de Meaux, AOC (Photo credit: Wikipedia)

Francija je dom skoraj 400 različnim vrstam sira in prav vsak izmed njih je raznolik, kot prstni odtisi na človeški dlani. Tako, kot pri francoskih vinih se okus razlikuje od regije do regije. V Franciji ne obstajajo samo profesionalni okuševalci vin, ampak tudi strokovni degustatorji sira.

Francoski siri nam ponujajo prav vse vrste od mehkega, kozjega, ovčjega, kravjega, modrega in trdega sira – za vsak okus se najde pravi izbor.

Francija je eden izmed največjih proizvajalcev sira na svetu in ga proizvede več kot 1900 ton na leto – s tem se uvršča tudi na sam vrh po izvozu sira na svetu. Obstajajo različni vrsti sira, ki ga proizvajajo po vsej državi in različne regije imajo svoje posebnosti – zato bomo nekaj najbolj prepoznavnih in najpopularnejših francoskih sirov tudi predstavili.

Francoski siri – najpopularnejše vrste Francoskega sira

Francoski sir Camembert de Normandie ( Camembert iz Normandije )– gre za najbolj prodajan francoski sir iz Normandijske regije. Dodeljena mu je bila tudi nagrada Appellation d’origine Contrôlée (AOC) – gre za nagrado najvišjega reda, ki ga lahko prejme sir. Camembert je mehki sir, ki se je prvič pojavil leta 1791. Izdelala ga je kmečka žena po navetu duhovnika iz Brie.

Francoski sir Brie de Meaux ( Brie iz Meauxa ) – ta vrsta, kot je razvitno že iz imena prihaja iz mesta Meaux iz regije Brie ( območje Pariza ). Sir je izdelan iz surovega kravjega mleka in v začetku 19. stoletja je bil proglašen, kot »kralj sirov«. Proces staranja sira traja od šest do osem tednov.

Francoski sir Roquefort ( Rokfor ) – gre za trdi sir iz osrednjih Pirenejev ( gre za največjo francosko regijo, ki meji na Španijo ). Narejen je iz ovčjega mleka in je globalno eden izmed najbolj poznanih modrih sirov. Obdaja ga tudi romantična legenda in sicer naj bi mladenič, ki ga je jedel opustil obrok, ko je zagledal čudovito dekle. Po nekaj mesecih se je vrnil in videl kako se je razvila plesen na tem siru in ustvarila sir, ki ga je danes poznan pod imenom Rokfor.

Francoski sir Comté – ta vrsta sira prihaja iz regije Comte območja iz vzhodne Francije. Tudi ta sir je prejel prestižno nagrado AOC in je od vseh sirov, ki so prejeli to nagrado najbolj proizveden sir. Proizvedejo ga kar 400,000 ton vsako leto. Gre za sir iz nepasteriziranega kravjega mleka.

Francoski sir Reblochon – gre za priljubljen sir proizveden v alpskem območju »Haute-Savoie« v Franciji. Njegovo ime izhaja iz besede, ki pomeni »molža krave«. Reblochon je mehki sir z značilnim oreščkastim okusom. Vsako leto ga proizvedejo 17 milijonov kilogramov.

Francoski sir Munster – mehki sir narejen iz nepasteriziranega kravjega mleka. Proizvaja se v francoskem departmaju »Vosges« v regiji Lorena. Njegovo ime naj bi prišlo iz latinske besede in bi naj pomenilo samostan.

Enhanced by Zemanta

Similar Posts: