Kdaj naj uhane dovolim nositi hčerki?

Mamice hčerk smo se pri različnih starostih srečale z vprašanjem, kdaj bo lahko nosila uhane? Mene je hči presenetila že zelo zgodaj. Pri treh letih si je moja mala zaželela uhane. In to ne kakršnekoli. Ona je želela pikapolonice. Uhani s pikapolonicami? Doma razmišljamo in se posvetujemo. Zakaj pa ne? Boli tisto sekundo ali dve. Če je to njena želja, bo lažje potrpela.

Kam naj grem in komu naj zaupam?

V mojem otroštvu so ušesa luknjali z iglami ali s posebno pištolo. Danes uhane dajejo samo še s pištolami. Res gre za zelo hiter in enostaven postopek. Pred postopkom preverite, da so opremo dobro razkužili. Prav tako mora biti razkuženo tudi mesto vboda. Tisti, ki postopek izvaja, mora imeti razkužene roke. Lahko uporablja tudi rokavice, kar zna biti za majhne otroke precej stresno. Otroci asociirajo rokavice z zdravniki in z zdravstvenim osebjem. Tega pa se običajno bojijo. Preverite iz kakšnih materialov so uhani. Običajno najprej dobite za 6 tednov medicinske uhane. Iz posebnega kirurškega jekla so za uporabnike popolnoma varni. Ne povzročajo alergij in ne vsebujejo niklja.

https://www.youtube.com/watch?v=i2BTnLUxv2o

Kaj pa potem, ko so uhani v ušesih?

Ko imamo uhane v ušesih, je potrebno mesto vboda večkrat dnevno razkuževat. Najlažje je to narediti z dezinfekcijskim sprejem. Lahko pa tudi z alkoholom, a ta zna otroke peči. Najbolj enostavno je otroka prijeti za uhelj in pošpricati z razdalje 5 cm. Postopek moramo ponoviti na sprednji in na zadnji strani vboda. Tako omogočimo, da je mesto vboda oziroma rane vedno razkuženo. Na njem se ne morejo razmnoževati bakterije. Tako poskrbimo, da ne pride do vnetja.

Pri uhanih je namreč precej rizično, da se mesto vname. Na to je treba biti posebno pozoren in pravočasno odstraniti uhane v takem primeru. Nato pa počakamo, da se vnetje pomiri. V hujših primerih je potreben odhod k zdravniku. Ampak takšni primeri so redki. Največkrat se vnetje samo umiri in nato brez problema lahko sami vstavimo uhančke nazaj. Če to ne gre, počakamo da se mesto popolnoma zaceli. Nato pa odidemo ponovno na luknjanje. Moja hčerkica je luknjanje brez solz in težav prenesla. Še danes, po treh letih nosi uhane s pikapolonicami.

Similar Posts: