Izdelava logotipa

Logotip predstavlja vaše podjetje, izdelke oz. storitve, identiteto, kulturo, zgodbe, značaj, profesionalnost in še mnogo več. Kljub temu pa je izdelava logotipa pri mnogih podjetjih še vedno skopa, predvsem zaradi nezavedanja lastnikov, da gre v bistvu za ključni kos identitete podjetja.

Idealno izdelan logotip povzroči povečevanje števila potencialnih strank in ljudi, ki vas na podlagi logotipa tudi takoj prepoznajo, obenem pa ustvari dober prvi vtis tako pri potencialnih strankah kot pri poslovnih partnerjih.

Dober logotip lahko izgradi tudi lojalnost med vami kot podjetjem, strankami in poslovnimi partnerji, vzpostavi tudi identiteto blagovne znamke in profesionalen izgled podjetja kot celote.

Izdelava logotipa mora upoštevati vse glavne elemente, ki morajo ustvariti kombinacijo, ki daje opazovalcu občutek topline, zaupanja in predanosti podjetja. Z nekaj kreativnosti in premišljenih korakov lahko logotip grafično izraža mnoge pozitivne lastnosti podjetja.

V osnovi poznamo tri tipe logotipov in sicer črkovne logotipe (dober primer je IBM ali Sony), logotipe, ki z ilustracijo dobesedno povedo s čim se podjetje ukvarja (naprimer slikopleskarsko podjetje z logotipom čopiča) in logotipe, ki vsebujejo abstraktne grafične simbole (naprimer Nike).

Pri slednjih lahko traja leta in leta, da podjetje doseže lojalnost strank na podlagi logotipa. Predvsem, če logotip sam po sebi ne vsebuje nekega svojevrstnega pomena, za kar dober primer je logotip Nike. Nike je potreboval leta in leta marketinških aktivnosti, da je njihov logo dosegel status, kot ga ima danes, ko opazovalec ob pogledu na njihov logotip takoj pomisli na šport.

Za hitrejšo prepoznavnost je potemtakem včasih morda ceneje in bolj učinkovito ustvariti logotip, ki bo dejansko takoj povedal kaj podjetje počne. Nekateri strokovnjaki menijo, da mora biti logotip oblikovan tako, da opazovalec takoj ve s čim se podjetje ukvarja.

Pomembne stvari, ki jih je prav tako potrebno upoštevati pri izdelavi logotipa so:

– Bodite seznanjeni in spoznajte tudi logotipe ostalih podjetij v vaši panogi.

– Logotip mora nujno vsebovati sporočilo. Sporočilnosti morate posvetiti posebno pozornost.

– Logotip mora biti »čist« in funkcionalen, da deluje dobro povsod, kjer se pojavi.

– Izdelava logotipa bo podvržena tudi imenu vašega podjetja. Slednjemu je namreč potrebno prilagoditi obliko.

– Izogibajte se »clip arta« saj je tovrstne logotipe izjemno lahko kopirati.

– Izogibajte se trendovskega izgleda, predvsem ko gre za stare logotipe, ki jih samo izpopolnjujete.

V nadaljevanju izdelave pa je pomembno še, da izberete prave barve, da je izdelava logotipa za vaše podjetje izključno delo profesionalnega oblikovalca in da je logotip, ki ga dobite primerno avtorsko zaščiten.

Similar Posts: